OBJEKTIV

Nikon Nikkor Z 28-400mm f/4-8 VR – superzoom med låg vikt 

Nikon släpper nu en superzoom i fullformat för de fotografer som premierar låg vikt och stort brännviddsspann.

Nikon utökar sin Z-objektivserie med en ny superzoom i fullformat: Nikon Nikkor Z 28-400mm f/4-8 VR. Genom sitt brännviddsspann kan objektivet passa bra för resor eller den som behöver hålla ned vikten i form av färre objektiv men ändå kunna fotografera i både vidvinkel- och telebrännvidderna.

Objektivet har även inbyggd bildstabilisering med kompensation upp till 5,5 steg med synkroniserad VR och ett kamerahus som stödjer detta. Objektivets bildstabilisering ger upp till 5 steg. Nikon Nikkor Z 28-400mm f/4-8 VR är 141,5 mm långt, filterdiametern 77 mm.

Autofokusen styrs av en stegmotor som ger tyst och snabb fokus. Objektivet väger 725 gram, vilket gör det till det lättaste i Z-serien med sin brännvidd. Närgränsen är 0,2–1,2 m och objektivet är vädertätat.

Exempelbild.
Exempelbild.

Nikon Nikkor Z 28-400mm f/4-8 VR finns tillgängligt från april 2024. Rekommenderat pris är 18 490 kronor inklusive moms.

Pressmeddelande: NIKKOR Z 28-400mm f/4-8 VR SUPERZOOMOBJEKTIVET FÖR ALLROUNDBRUK MED MYCKET MÅNGSIDIGT ZOOMINTERVALL PÅ 14,2×

Stockholm, Sverige, 27 mars 2024: I dag har Nikon nöjet att presentera ett nytt zoomobjektiv i Z-serien – NIKKOR Z 28-400mm f/4-8 VR. Med otroliga 14,2× zoom i ett kompakt och lätt hus kan du behålla detta mycket mångsidiga superzoomobjektivmonterat på din Nikon Z-kamera och alltid vara redo för de fotograferingsmöjligheter som kommer i din väg! Vidvinkellandskap, gatubilder, teleactionbilder och till och med närbilder av naturen – det är verkligen ett objektiv för alla tillfällen.

Med de kompakta måtten och en vikt på bara 725 g behöver du inte tänka efter innan du packar ned detta zoomobjektiv på 14,2× i väskan eller rentav låter det sitta kvar på en Nikon Z-kamera när du går ut. Det enormt mångsidiga brännviddsintervallet ger dig 28 mm i vidvinkeländen, 400 mm i supertelefotoänden – och allt däremellan. Användare som vill få fler kreativa möjligheter i situationer med svagt ljus eller vid snabbare rörelser kan dra nytta av att skakningar motverkasgenom den inbyggda optiska vibrationsreduceringen (VR) på 5,0 steg, som ökar till 5,5 steg när objektivet är monterat på en Nikon Z-kamera med synkroniserad VR-kapacitet.1,2 Dessutom använder objektivet Nikons snabba, tysta stegmotor för autofokus, vilket gör att användarna lätt kan hitta fokus även när motivet rör sig snabbt.

Allroundobjektivet NIKKOR Z 28-400mm f/4-8 VR ger dig inte bara möjlighet att fotografera med vida vinklar och på långa avstånd. Med ett minsta fokusavstånd på bara 0,2 m vid 28 mm och 1,2 m vid 400 mm3 kan man verkligen säga att det här superzoomobjektivet älskar närbilder! Maximal avbildningsskala är 0,35×, vilket gör det möjligt att komponera fantastiskt detaljerade bilder av mindre motiv och återge dem i nästan hälften av sin verkliga storlek. Det lätta superzoomobjektivet är inte heller särskilt känsligt när gäller vädret: med pålitlig tätning runt fattningen och alla rörliga delar kan användaren få ut det mesta av varje resa, varje promenad och allt slags ljus.

Zurab Kiknadze, produktchef på Nikon Europe, säger: ”Vårt nya objektiv NIKKOR Z 28-400mm f/4-8 VR är det lättaste objektivet i NIKKOR Z-serien som går ända till 400 mm. Och det är enklare att hantera än ett objektiv med superteleobjektiv med fast brännvidd. Det är perfekt för dem som bara vill ha med sig ett objektiv och ändå vara redo för alla fotomöjligheter, på nära eller långt håll.”

Sammanfattning av de viktigaste funktionerna: NIKKOR Z 28-400mm f/4-8 VR

Mindre att bära, mer att se. Imponerande zoom på 14,2×: det mångsidiga brännviddsintervallet täcker 28 mm i vidvinkeldelen, 400 mm i supertelefotodelen – och allt däremellan.

Lätt och balanserat: det här vidvinkel- till superteleobjektivet väger bara 725 g och är otroligt enkelt att hantera. Panoreringen och motividentifieringen är smidig, även med objektivet fullt utdraget till 400 mm.

VR upp till 5,5 steg: 5,0 stegs1 inbyggd optisk vibrationsreducering motverkar skakningar, så att du kan få skarpa bilder även i svagt ljus. Tillsammans med en Nikon Z-kamera med synkroniserad VR utökas kompensationen till 5,5 steg.2

Bra på nära håll: det minsta fokusavståndet är bara 0,2 m från motivet i vidvinkeldelen och 1,2 m bort när du zoomar till 400 mm.3 Ett maximalt avbildningsförhållande på 0,35× möjliggör fantastiska närbilder.

Pålitlig autofokus: Nikons snabba och tysta stegmotor ser till att du snabbt hittar fokus och gör fokuseringen nästan ljudlös.

Nikons hyllade ergonomi: den ljudlösa inställningsringen kan anpassas och ett zoomlås förhindrar att objektivet skjuts ut av misstag.

Tätat och redo för äventyr: den pålitliga tätningen runt fattningen och alla rörliga delar förhindrar att damm och vattendroppar kommer in i objektivhuset

Fyrkantigt motljusskydd: det medföljande motljusskyddet har en iögonfallande fyrkantig design. Det kan vändas ut och in för att spara utrymme när du förvarar objektivet, och det går att fotografera med motljusskyddet i bakvänt läge.

FOTNOTER:

1 VR med 5,0 steg: uppmätt enligt CIPA-standarder med VR-funktionen inställd på NORMAL och zoomning till maximalt telefotoläge.

25,5 stegs synkroniserad VR: uppmätt enligt CIPA-standarder med VR-funktionen inställd på NORMAL. Tillgänglig tillsammans med en spegellös kamera i fullformat/FX-format med utbytbart objektiv kompatibel med synkroniserad VR.

3 När du fotograferar vidvinkelnärbilder på minsta fokusavstånd med motljusskyddet monterat blir arbetsavståndet (ca) 18,8 mm från motivet.