Bransch

Nikon räknar med ekonomisk vändning under 2022

Nikons japanska ekonomichef berättar hur deras åtstramande åtgärder ska göra att de kan göra vinst under 2022. Han avslöjar också att vi kan förvänta oss fler objektiv till Z-systemet under året.

Att Nikon haft det kämpigt ekonomiskt en tid är ingen hemlighet, men i en intervju med tidningen Nikkei berättar deras ekonomichef Muneaki Tokunari att de har gjort åtgärder som ska få dem att gå med vinst under slutet av räkenskapensåret 2022. Tokunari tar upp Nikons beräknade resultat för 2021 som Nikon publicerat, det vill säga att de räknar med en förlust på mer än 387 miljoner dollar i slutet av räkenskapsåret 2021.

Tokunari menar att de istället för att sprida sina förluster under flera år, som är vanligt att göra, tar de allt på en gång för att komma tillbaka till ett positivt resultat tidigare. Han tar också upp något som både Nikon och Canon pratat om tidigare, nämligen att de ska satsa på proffs och entusiaster framöver, samt att försöka minska sina operativa kostnader. Målsättningen för Nikon är att minska sina operativa kostnader med 580 miljoner dollar. Minskningar på 433 miljoner har redan gjorts och under räkenskapsåret 2022 ska ytterligare 147 miljoner dollar sparas.

Flera Z-objektiv kommer

Bortsett från ekonomiska nyheter berättar Tokunari även om uppsättningen av objektiv till Z-kamerorna. Han säger att det kommer att finnas 30 objektiv i deras så kallade roadmap. För tillfället finns bara 27 objektiv listade och elva av dem har inte fått avslöjats helt än. Det innebär att vi alltså kan förvänta oss att ytterligare tre objektiv ska lanseras inom ett år.

Om Nikons förväntningar och beräkningar kommer att slå in, ja det återstår att se.