Bransch

Nikon stänger två av tre objektivfabriker i Japan

För att försöka minska sina omkostnader och tackla en nedåtgående marknad har Nikon beslutat att stänga två fabriker i Japan.

Nikon har beslutat att stänga ner två av sina fabriker i Japan. Det är den japanska tidningen Nikkei Shimbun som rapporterar att kamera- och optiktillverkaren kommer att skära ner sin inhemska produktion. De fabriker som nu drabbas ligger i Yamagata och Fukushima.

Det här följer i fotspåren efter att Nikon i december meddelade att de skulle stänga sin kamerafabrik i Tohokuregionen och flytta all kameratillverkning till Thailand, där de haft fabriker sedan tidigare. Fördelningen i produktion mellan Thailand och Japan har varit att Thailand stått för de enklare och billigare objektiven medan de Japanska fabrikerna har producerat de dyrare objektiven.

Det är inte helt klart om den kvarvarande fabriken i Otawara city i Tochigiregionen kommer att ta över tillverkningen eller inte. De som arbetar vid de fabriker som ska stängas kommer att få möjlighet att få arbete på fabriken i Otawara city, de som inte kan flytta dit kommer enligt Nikon att få hjälp med återanställning.

Fabrikerna stänger helt och håller i augusti, den ena kommer att säljas och den andra kommer att återgå till den lokala regeringen.

Nedstängningen är en del i ledet av att försöka skära ner Nikons driftskostnader för att hantera nedgången på marknaden.