Prylnyhet

Nikon uppdaterar telezoom för sport- och naturfotografer

Nikon lanserar nu en telezoom för den som kräver lite extra brännvidd, AF-S NIKKOR 180–400mm f/4E TC1.4 FL ED VR är främst riktad till sport- och naturfotografer. Med en 1,4X telekonverter inbyggd kan du snabbt öka brännvidden om du så önskar.

Det nya objektivet är tänkt att användas av de som vill kunna fotografera på långa avstånd och ställer höga krav på bildkvaliteten. Brännvidden, 180-400 millimeter kan med hjälp av den inbyggda telekonvertern förlängas till 252 - 560 millimeter när så krävs, något som sannolikt inspirerats av Canons motsvarighet som blivit populär. När konvertern aktiveras ändras den maximala bländaren från f/4 till f/5,6. Monterar du objektivet på en kamera med aps-c-senor motsvarar bildvinkeln, med telekonvertern aktiverad, 840 millimeter i det längsta läget.

Här syns reglaget som aktiverar telekonvertern och ger tillgång till ytterligare brännvidd.
Här syns reglaget som aktiverar telekonvertern och ger tillgång till ytterligare brännvidd.

Nikon har utrustat objektivet med en elektroniskt styrd bländare vilket ska ge möjlighet till snabbare serietagning och exaktare bländarrörelser.

Jämfört med föregångaren 200-400 f/4 ED VR II är det nya objektivet aningen lättare och har dessutom har fokus- och zoomringen bytt plats, något som ska ge bättre ergonomi enligt Nikon. Som namnet antyder har objektivet även bildstabilisering, denna ska ge möjlighet till fyra gånger längre slutartid än normal och den har dessutom ett speciellt sportläge för bilder där du panorerar. Använder du en kamera med 153 punkters autofokus (D5, D500 och D850) kommer även de yttersta punkterna att bli korsformade. Det kräver dock en uppdatering av kamerans mjukvara. Givetvis är objektivet även vädertätat.

Försäljningen startar i början av mars och priset för Nikkor AF-S 180–400mm f/4E TC1.4 hamnar på 121990 kronor.