Prylnyhet

Nikon uppdaterar Z9 med bättre autofokus

Med en ny mjukvara uppdaterar Nikon tre olika funktioner i sin toppmodell Z9. Dels blir den bättre på att undvika flimmer i bilderna vid inomhusbelysning, men den får också en bättre autofokus.

Nikons Z9 är toppmodellen i deras spegellösa system. I våras kom en mjukvaruuppdatering till kameran som medförde några av de vid lanseringen utlovade funktionerna som intern lagring av 8K/60, en förbuffringsfunktion och uppgraderingar av autofokusen. Nu kommer ytterligare en uppdatering av mjukvaran, version 2.1. Om än inte lika späckad som den tidigare så innehåller den ändå ett par förbättringar och funktioner.

Det Nikon trycker mest på i den nya uppdateringen handlar om den automatiska justeringen för att motverka flimmer i bilderna. Alltså att kunna justera slutartider för att undvika mörka band i bilderna när man fotograferar i inomhusbelysning. Den nya mjukvaran kan göra det här med betydligt mindre steg, tidigare kunde justeringen bara göras i 1/2 eller 1/3 steg, men nu går det att justera hela vägen ner till 1/96 steg. Detta gäller under slutartider mellan 1/30s och 1/8000s.

En annan uppdatering är att autofokusen har blivit bättre på att följa små föremål i bilderna när man använder följande autofokus. Även ögon- och ansiktsigenkänningen ska blivit bättre när man använder följande autofokus.

Du kan ladda ner den nya mjukvaran här.