Prylnyhet

Nikon Z 14–30mm f/4 S – ny ultravidvinkel i fullformat

Objektivet är det första ultravidvinkelobjektivet i fullformat med plan framsida – vilket möjliggör användning av filter direkt på objektivet trots sin bildvinkel.

Som Nikon redan utlovat enligt som "roadmap" så släpper de på årets konsumentelektronikmässa CESett av de sex planerade objektivsläppen under 2019: nya zoomobjektivet Nikon Z 14–30mm f/4 S i fullformat för Nikons nya Z-system.

Nya Nikon Nikkor Z 14-30mm f/4 S.

Enligt Nikon är objektivet det förstaultravidvinkelobjektivet i fullformat med plan framsida. Konstruktionen gör att det går att montera filter med diameter 82 mm direkt på objektivet utan filterhållare, något som annars varit problematiskt på denna typ av ultravidvinkel.

Dessutom ska kantskärpan ha förbättrats, något som enligt Nikons ingenjörer är möjligt genom den nya, förbättrade Z-fattningen.

Nya Nikon Nikkor Z 14-30mm f/4 S.

Objektivet är antireflexbehandlat med nano crystal coating på obejtkivens ytorm samt fluorcoating, FLC, på front- och baklinsens ytor för att avvisa smuts. Fokussystemet av STM-typ är ljudlöst och mjukt, samt att bländarjusteringen sker ljudlöst, vilket gör att objektivet passar för filmning. Tillsammans med Nikon Z-kamerahuset får man en femaxlig elektronisk VR, även om objektivet inte har det inbyggt.

Objektivet är också vädertätat. Storleken är 89 x 85mm, vikten 485 gram.

Nikon Z 14–30mm f/4 S finns tillgängligt från april 2019 till ett rekommenderat pris på 15 490 kronor.

Roadmap för Z-systemets objektiv, kallade "S-Line". Här ser vi några Nikons planerade objektiv där över hälften är fasta och fem av dem är ljusstarka f/1,8-objektiv. Vi ser även att Nikon har en del nya ej specificerade objektiv på väg.