Prylnyhet

Nikon Z 24-120 f/4 S och Z 100-400 f/4,5-5,6 VR S – två nya objektiv för Z-systemet

Samtidigt som Nikon öppnar dammluckorna för sitt nya proffshus så kommer också två nya objektiv, dels ett allroundobjektiv som kommer i Z-utförande och en längre stabiliserad telezoom. De släpper dessutom en ny FTZ-adapter och berättar om ett kommande objektiv som är under utveckling.

Tillsammans med den nya Z9 släpper Nikon också två nya objektiv. Dels en Z-variant av den uppskattade allroundzoomen 24-120, som i Z-utförande heter Z 24-120 f/4 S, men också ett 100-400 f/4,5-5,6 VR S.

Nikkor Z 24-120 f/4 S

Det här objektivet är tänkt som ett alltiallo-objektiv för både filmare och fotografer. Vill du bara bära med dig ett objektiv är den här brännvidden en ganska bra kompromiss och i stort sett alla fattningar har någon form av variant på den.

Nikons är vädertätat och har fått deras Arneocoating för minimerad ghosting och linsöverstrålning. En flourbeläggning på frontlinsen för att minska risken för fett och smuts. Objektivet har också en funktionsring och en funktionsknapp som kan programmeras så att fotografen kan använda dessa för att utföra olika justeringar både för objektivet men också för kamerainställningar.

Närgränsen är 39 centimeter genom hela zoomomfånget vilket ger bra möjligheter till närbilder i 120mm-läget.

För filmare kan det vara trevligt att veta att det ska vara korrigerat för så kallad focus breathing, det vill säga att objektivet skiftar brännvidd när du fokuserar, något som kan upplevas som störande om det sker under en filmsekvens. Autofokusen drivs av två stegmotorer som ger en snabb och säker autofokus med mjukare rörelser.

Säljstarten är under vintern 2021 och priset hamnar på 13490 kronor.

Nikkor Z 100-400mm f/4,5-5,6 VR S

Som namnet antyder är det här objektivet stabiliserat och det ska därför kunna ge upp till fem gånger längre slutartider utan att skärpan påverkas. Liksom i det kortare objektivet finns här Arneocoating, en flourbeläggning och vädertätning. Autofokusen drivs av två stegmotorer och Nikon har använt sig av två speciella tekniker i det här objektivet för att hantera två problem.

Dels tenderar den här typen av objektiv att vara ganska framtunga då det ofta är frontlinsen, med sin storlek, och fokuslinsen som är tyngst. För att undvika att objektivet blir framtungt när man zoomar och objektivet skjuts ut har objektivet konstruerats så att de två linserna åker ifrån varandra när man zoomar ut. Det betyder alltså att när frontlinsen åker framåt och potentiellt gör objektivet mer framtungt, åker fokuslinsen bakåt och kompenserar för det. Ett annat problem med den här typen av objektiv är zoomförskjutning när man bär objektiven. Det vill säga att zoomen åker utåt eller inåt när objektivet hålls uppåt eller nedåt. Det här har Nikon motverkat genom att de två linserna internt roterar åt olika håll vid zoomning. De låser alltså mot varandra och kan inte förflyttas utan att du vrider på ringen.

Priset för telezoomen hamnar på 32990 kronor och säljstarten beräknas vara i vinter.

Utvecklingsmeddelande och ny adapter

Nikon har också gjort om deras adapter för att kunna använda äldre F-optik på Z-kamerorna. Den nya adaptern FTZ II har samma funktionalitet som den äldre adaptern men man har tagit bort den lilla klacken, då många fotografer klagade på att den var i vägen. Priset för den nya adaptern blir 3099 kronor.

Den äldre versionen till vänster och den nya till höger.

De meddelar också att ett nytt objektiv är under utveckling, ett Nikkor Z 400mm f/2.8 TC VR S. Det här blir det första supertelet för Z-fattningen och till råga på allt har det också en inbygd 1,4x teleconverter. Nikon säger ingenting om när det kommer att lanseras.