Prylnyhet

Nikon Z f: Spegellöst fullformat i traditionell retrodesign

Nikon släpper nu en retro-inspirerad fullformatskamera med Z-fattning – med design lånat från Nikon FM2 och teknik från Nikon Z9.

2021 släppte den retroinspirerade kameran Z fc, där de flörtade med de moderna fotograferna som ville ha mer av den analoga känslan som de bjöd på under 2013 med Nikon Df– som för den äkta känslans skulle heller inte kunde filma.

Nikon Df (förkortning av ”digital” och ”fusion”) byggde på en direkt sammansmältning av ett klassiskt Nikon-utseende från Nikon Fa, Fm2 och F3 från runt 70-talet med en sensor i fullformat från Nikon D4 samt F-fattning – medan den mer moderna Z fc har den nya Z-fattningen, men då med en sensor i det mindre APS-C-formatet.

Nu är storebror Nikon Z f släppt – och får just kombon hos både Df och Z fc – en fullformatssensor på 24,5 megapixel och ISO upp til 64 000 – samma som sitter i Nikon Z6 IIpå Nikons nya spegellösa Z-fattning. Bildhanteringen sköts av samma bildprocessor som hos Nikon Z9, med Expeed 7-processorn.

Ledordet i Nikon Z f är just retro, där de manuella reglagen och den klassiska designen ärvts från Nikon FM2 från 1982. Med reglagen finns möjlighet att växla mellan programmen PASM på vänster sida tillsammans med ISO, samt möjlighet att låsa i C-läge för kontroll via kameran. Reglagen är gjorda i mässing och kamerahuset i en magnesiumlegering.

På höger sidas reglage justeras slutartid och exponeringskompensation, där finns även en statusskärm för valt bländarvärde. Även texturen hos kameran har förbättrats för ett gedignare utseende, och kameran finns tillgänglig i sex olika färger.

För mer retrokänsla har Nikon utvecklat bildinställningen ytterligare, bland annat genom två nya val förplatt monokrom och monokrom med djup ton, samt ett svartvitt läge i stillbilds- och filmväljaren för snabb växling mellan lägen. Kameran har även lägen för skin softening och rich tone portrait.

Bildskärmen har även fått möjligheten för justering av autofokuspunkt via den bakre pekskärmen när man tittar i sökaren, vilket gör att man kan titta i sökaren och samtidigt förflytta AF-rutan. Autofokusen har 299 AF-punkter som täcker 89x96 procent av sökarbilden. Autofokusen har även objektföljning och ögon-AF. Objektföljning finns även i läge för manuell fokus och ger då en indikation för när ögonen är i fokus – något som är nytt för Nikons kameror. AF-läget arbetar ned till -10 EV-steg.

Nytt för Nikon som även finns i Z f är fokuseringsläget kallat "Focus point VR", där tyngden för fokus ligger i vald fokuspunkt oavsett var den befinner sig i bilden, istället för att arbeta för att få hela bildytan så stabil och skarp som möjligt – något som tidigare fungerat bäst för objekt i bildens centrum men inte för objekt i perfierin.

Nikon Z f har en seriebildstagning på upp till 7,8 bilder per sekund i råformat eller 14 bilder per sekund med elektronisk slutare. Med JPEG kan man ta bilder i upp till 30 bilder per sekund i inställning large/normal JPG. Kameran har även en funktion för att ta bilder i upp till en sekund innan man trycker på avtryckaren, vilket gör att man inte missar några bilder.

Nikon Z f har även ett pixelshiftläge där 4, 8, 16 eller 32 bilder kan tas i serie och sättas samman i datorn genom programmet Nikon NX Studio, till en slutbild på 90 megapixel.Det går även att para i bildformatet HEIF för HDR PQ HEIF, 10 bit/BT.2020.

Video kan spelas in i 4K/30p på hela sensorn i 125 minuter, med stöd för N-Log, 10-bitars H.265. Med 1,5x beskärning (DX-format) går det att spela in 4K/60p. Full-HD spelas in i som högst 120p. En del hjälpmedel som finns hos flaggskeppet Z9 finns också, bland annat red-rec border, focus peaking, zebramarkering, waveform och fine-iso-control samt videoinformationsvisning. Ljud spelas in i 24-bitars linjär PCM på 48 kHz.

Slutaren och vädertätningen här motsvarande den hos Nikon Z6 II och batteriet är ävet det samma: EN-EL15. Z f har två kortplatser – en för SD-kort och en för mSD (micro-SD), ett val som Nikon motiverar med platsen i kameran.

Funktioner

 • Den första kameran från Nikon med stöd för filminspelning med slutartidsstyrd automatik. När detta läge är valt väljer användaren slutartid och kameran justerar bländaren därefter
 • 3D-följning (endast stillbildsläge) och motivföljande autofokus (endast filmläge) har lagts till i listan med AF-områdeslägen
 • Både pixlarna som används för att skapa bilder och de som används för autofokus ger optimal exponering för varje process, vilket gör det lättare att fokusera på det avsedda motivet, även i motljus eller om scenen är svagt upplyst eller mörk
 • Täckningsomfånget och antalet fokuspunkter som används i läget automatiskt AF- område har utökats för bättre prestanda vid fokusering på avlägsna eller rörliga motiv
 • Alternativen för anpassat brett AF-område har blivit fler, vilket ökar effektiviteten vid scener med flera motiv
 • Nikon Z f är den första spegellösa fullformatskameran i Z-serien som är utrustad med vinklingsbar monitor
 • Bilduppspelning i vertikal riktning och visning av <i>-menyn under uppspelning ger effektiv hjälp vid vertikal fotografering
 • Den första kameran i Z-serien med stöd för pekskärms-Fn för justering av kamerainställningar när du använder sökaren för att hitta rätt inramning av motivet
 • Utrustad med en förhandstagningsfunktion som kan ta bilder i upp till en sekund innan avtryckaren trycks ner helt
 • Använder djupinlärningsteknik för att identifiera scenen när du tar stillbilder i automatiskt fotograferingsläge, vilket ger optimal exponeringskontroll som anpassas efter scenen
 • Utrustad med två minneskortfack, ett för SD-kort och ett för Micro SD-kort
 • Dubbel beläggning som skyddar bildsensorn från damm
 • Stöd för sammanslagning av NEF-bilder (RAW) tagna med pixelförskjutning i NX Studio
 • Ver.1.5.0. Funktionerna i Picture Control Utility 2 har slagits samman så att justering, tillämpning och hantering av Picture Controls kan slutföras i samma app

Nikon Z f har ett rekommenderat pris på 32 990 kronor inklusive moms.Försäljningsstart är 12 oktober 2023. Nikon Z f kommer även att säljas i kit med Nikkor Z 40mm f/2 SE.