Prylnyhet

Nikon Z6 & Z7: Två nya spegellösa i fullformat

Med sitt nya spegellösa kamerasystem och nya större objektivfattningen kallad "Z", introducerar Nikon nu två nya kameror i fullformat: Nikon Z6 & Z7.

Kamera Bild har provat förhandsexemplar av det nya kamerasystemet. Läs om våra första intryck här.

Det har varit mycket spekulation kring hur specifikationerna skulle se ut när Nikon skulle släppa sitt nya spegellösa kamerasystem. Det vi visste sedan tidigare var att systemet skulle få en helt ny objektivfattning för att fungera med det nya systemet. Nu är den här.

I samband med släppet av det nya Z-systemet introducerar Nikon även tre objektiv i sin så kallade "S-Line". Läs mer om dessa här.

Den nya, större Z-fattningen ska enligt Nikon möjliggöra förbättrad bildkvalitet, med en avvägning av dess storlek mot vad de själva kallar, "optisk prestanda". Registeravståndet, eller flänsvidden, är avståndet mellan sensor och objektivfattningen, något som nu minskat till 16 mm, vilket innebär en del fördelar enligt Nikon, så som förbättrad kantskärpa och bättre kontroll på aberrationer – samtidigt som systemet blir kompaktare. Detta är inte nytt, utan fungerar precis som hos andra spegellösa kameror.

Dessutom är dess innerdiameter större än F-fattningens 44 mm – Z-fattningen är hela 11 mm större med sina 55 millimeter. Dessutom är all mekanik hos F-fattningen borttagen, som där fanns för att justera fokus på äldre objektiv utan inbyggd fokusmotor.

Adaptern FTZ som omvandlar Z-fattningen till F-fattning.

Med den nya FTZ-adaptern går det däremot att använda alla Nikon-objektiv med F-fattning med full funktionalitet utan försämring av bländare, bilder per sekund eller autofokusprestanda hos objektiv med AF-S och AF-P. Adaptern stödjer inte autofokus hos AF-objektiv utan inbyggd AF-motor, men väl elektronisk bländarstyrning. På adapten kan du även använda de äldre manuella AI- och AI-S-objektiven i manuellt läge.

Samma utseende – olika specifikationer

De bakbelysta sensorerna i fullformat (FX), är enligt Nikon nya, och styrs av den nyutvecklade Expeed 6, som används för bildhanteringen.

Nikon Z6 Z7 är till utseendet exakt likadana. Kamerorna har Nikons igenkännande design, och upplägg av knappar och funktioner känns direkt igen. På programvalsratten finns nu även tre lägen för egna inställningar, U1, U2 och U3.

Det som skiljer dem åt är upplösningen och ISO-prestandan, autofokusen samt seriebildstagningen. I övrigt är det samma funktionalitet i de båda kamerorna.

Nikon Z7 har 45,7 megapixlar mot Z6 som har 24,5 MP – autofokusen, där Z7 har 493 fasdetekterande AF-punkter mot Z6 som får nöja sig med 273. Fokspunkterna täcker ungefär 90 procent av ytan uppåt, och 90 procent åt sidan, vilket alltså blir en total täckning av ytan med ungefär 80 procent. Systemet kan växla mellan fas- och kontrastdetekterande autofokus automatiskt, med det nya AF-systemet.

ISO-omfånget hos Z7 är 64–25 600 ISO (32–102 400), medan det hos Z6 är 100–51 200 ISO (50–204 800) – samt att seriebildstagningen är snabbare hos Z6 med sina 12 bilder per sekund mot Z7:s 9.

EVF, skärm och video

Den elektroniska sökaren i genomskärning.

Den elektroniska OLED-sökaren har en upplösning på 3,69 miljoner bildpunkter. Förstoringen är 0,8X och sökaren visar 100 procent. Dessutom har glasen på sökaren täckts med en flouritcoating och antireflexbehandlats. Runt om i sökaren finns all information man kan tänkas behöva kring status och inställningar.

Pekskärmen på 3,2 tum är vinklingsbar i ett led, precis som hos D850, och har 2,1 miljoner bildpunkter i upplösning. På ovansidan sitter även en OLED-skärm för att visa status.

Med kamerorna kan du även spela in video i 4K i 30p. Z6 kan läsa ut video i FX-format i full pixelutläsning från sensorn. Video i full-HD finns även i 120p för slowmotion-effekt. Det går nu även att aktivera "Active D-Lighting" för 4K-film. Elektronisk VR finns tillgänglig, liksom hjälpmedel vid manuell fokusering samt överexponerade ytor.

Det går även att använda N-Log som videoprofil för fortsatt redigering av materialet i datorn. Via HDMI ger kameran 10-bitars 4:2:2 med möjlighet att synka med Atomos enheter samt spara tidskoder.

Nytt hos Nikons kameror är möjligheten att justera AF-hastigheten för film i 11 steg, samt följningen i 7 steg, något som även går att ändra under filmning. Justeringarna gör att man kan justera intrycket i filmernas fokusering, även under själva inspelningen.

Nikon Z7 har även en funktion för 8K timelapse.

Fler funktioner

Z6 & Z7 har en XQD-kortplats.

Både Z6 Z7 är utrustade med VR, vibrationsreducering, med 5 stegs effektivitet.

Kamerorna har plats för ett XQD-minneskort. Kortplatsen är även framtidssäkrad för att fungera med kommande CFExpress (CFX), något som endast kräver en firmware-uppdatering.

Bildprocessorn Expeed 6.

Den nya bildprocessorn möjliggör även val av fler bildstilar, och har Nikon skapat 20 nya bildstilar som är förinställda för att ändra bildernas utseende. Dessutom finns nu möjligheten att ändra skärpan i bilderna i bildens mellankontrast, så kallad "Mid Range Sharpening".

Fokus Shift känner vi igen sedan tidigare i bland annat D850. Funktionen finns även hos Z-kamerorna, och då även med en funktion att kunna se bilden i svartvitt tillsammans med fokus-peaking för att enklare kunna kontrollera bilden. Totalt kan man ta upp till 300 bilder i en stackningsomgång.

Nikon Z6 & Z7 är vädertätade.

Kamerahusen är vädertätade och skapade i en magnesiumlegering för att hålla för tuffa tag. Enligt Nikon själva ska Z-kamerorna hålla samma klass som vädertätningen hos Nikon D850.

Wifi i 5/2,4 GHz och blåtand är inbyggt, och använder en egen processor för att hantera kommunikationen. Appen för styrning, Snapbridge, kommer att uppdateras för att stödja Z-kamerorna.

För den som redan har blixtar eller andra moderna tillbehör från Nikon så är Z-systemet kompatibelt med många av dessa – systemet delar alltså prylar från Nikons övriga tillbehörssortiment.

Z6 Z7 använder samma batteri som Nikon D850 och D750, alltså EN-EL15b. Nikon Z7 är specificerad till att kunna ta 330 bilder på ett batteri (CIPA), medan Z6 är specificerad till 310 bilder (CIPA) på en laddning.

Nikon meddelar även att de utvecklar ett nytt MB-N10 batterigrepp för att använda med Z6 Z7 för bättre ergonomi och förbättrad batteritid. Batterigreppet rymmer två EN-EL15b och kommer att gå att ladda via USB med det separat tillbehöret EH-7P.

Nikons nya objektiv med Z-fattning.

Tre nya objektiv

Nikon släpper samtidigt starten för sitt nya Z-system med tre nya objektiv: 24–70mm f/4 S, 35mm f/1,8 S samt 50mm f/1,8 S.Mer om dessa kan du läsa här.

S-objektiven har även en programmerbar knapp för möjligheten att själv snabbt välja funktion eller inställningsjustering, och snabbt kunna välja denna under fotografering.

Dessutom meddelar man att sex nya objektiv är på gång under nästa år, bland andra Noct 58mm f/0,95 S.Nikon väljer nu också att dela med sig av sin roadmap för kommande objektiv:

Roadmap för Z-systemets objektiv, kallade "S-Line". Här ser vi några Nikons planerade objektiv där över hälften är fasta och fem av dem är ljusstarka f/1,8-objektiv. Vi ser även att Nikon har en del nya ej specificerade objektiv på väg.

Priser

Nedan syns rekommenderat pris på Z-systemet samt dess olika kit, inklusive moms:

Z7Sen sep  39 990 kr
Z7 hus + 24-70mm f4Sen sep  45 990 kr
Z7 hus + FTZ adapterSen sep  40 990 kr
Z7 hus + 24-70mm f4 + FTZSen sep  46 990 kr
Z6Sen nov  24 990 kr
Z6 hus + 24-70mm f4Sen nov  30 990 kr
Z6 hus + FTZ adapterSen nov  25 990 kr
Z6 hus + 24-70mm f4 + FTZSen nov  31 990 kr
NIKKOR Z 24-70mm f/4 SSen sep  11 990 kr
NIKKOR Z 35mm f/1.8 SSen sep  9 990 kr
NIKKOR Z 50mm f/1.8 SSen nov  6 990 kr
FTZ-adapter (F till Z-fattning)Sen sep  3 299 kr