Prylnyhet

Nikon Z9 får nya funktioner via mjukvara

Redan när kameran lanserades nämndes nya funktioner som skulle komma vid en senare mjukvaruuppdatering. Nu har den uppdateringen kommit och både filmare och stillbildsfotografer kan ta del av de nya funktionerna. Även Z7II och Z6II får några uppdateringar via ny mjukvara.

Det har så blivit dags för Nikon att lansera den utlovade firmwareuppdateringen till Z9 som innehåller vissa av de funktioner det pratades om redan vid lanseringen av kameran. Den nya mjukvaran, version 2.0, ger flera möjligheter bland annat för filmare. Till exempel kan du nu filma i 8,3K/60p i Nikons råformat N-raw, med hela sensorns bredd, direkt i kameran. Även 12bitars råformat, antingen ProRes raw (upp till 4K/60P) eller N-raw (upp till 8K/60p eller 4K/120p) direkt i kameran. Det finns även ett alternativ att spela in 4K/60p från översamplad 8K för skarpare videofiler.

Filmare kommer säkert också att uppskatta möjligheten att kunna se vågformer på skärmen när man spelar in video, dessa kan visas i två olika storlekar (vågformer används för att kontrollera exponeringen). För at inte missa om man spelar in eller inte kommer skärmen att få en röd ram runt sig vid inspelning.

Andra nyheter är bland annat en uppdatering av uppdateringsfrekvensen i den elektroniska sökaren som nu kan tuta på i upp till 120bps, något som kan uppskattas av de som fotograferar till exempel sport eller andra motiv med snabba rörelser. Inställningen försämrar dock batteritiden något. Z9 får nu också så kallad förhandstagning, det vill säga att kameran buffrar bilder i en sekund när avtryckaren trycks ner halvvägs och när du sedan trycker ner avtryckaren helt så sparas dessa. Buffringen fortsätter även fyra sekunder efter att du har tryck ner avtryckaren. Det här gör det enklare att fånga precis rätt ögonblick vid snabba händelser. En funktion som till exempel Olympus (numera OM-System) haft i sina proffskameror en längre tid.

Flera knappar ska nu också kunna tilldelas en fokusposition, det vill säga att du kan programmera in olika fokuspositioner på olika knappar. Det kommer också flera valbara mönster för så kallat ”brett fokusområde”, det betyder att du kan välja med precist vilka fokuspunkter du vill aktivera.

Nytt till Z7 II och Z6 II

Även Nikons fullformatskameror Z7 II och Z6 II får nya formware. Uppdateringen i dessa kameror innebär att du får möjligheter till ett bättre automatiskt fokusområden som gör att kameran lättare förstår vad som är det huvudsakliga motivet. De får även stöd för linjär manuell fokusering, något som förenklar när man vid filmning vill flytta fokus i bilden.

Nikon meddelar också att man håller på att utveckla ett separat fjärrutlösarhandtag som är tänkt att användas på till exempel videoriggar för att kunna styra kameran utan att behöva hålla i den.

MC-N10 kopplas samman med kameran med en kabel. Handgreppet kan användas med Nikon Z-kameror.