Fotografer

Nio år av bilder blev bok – Street Photography in Västerås

Fotografen Lars of Sweden har samlat på sig bilder av hemstaden sedan 2013 och nu har en del av dessa getts ut som en bok, kallad Street Photography in Västerås.

Lars Hedberg, eller Lars of Sweden som han kallar sig när han fotograferar, började fotografera när han var i tjugoårsåldern. Som så många andra var det i samband med att han fick sitt första barn. Fotograferandet har fått konkurrens med ett flertal andra konstnärliga uttryck så som musik, skådespeleri och dans. Men senare i livet fick fotograferandet ta lite mer utrymme och idag har Lars gjort mångautställningar och nu alltså också en bok.

När och hur väcktes idén till att göra en bok?

– Märkte att jag långt tillbaka i tiden börjat samla på mig en hel del intressanta bilder från Västerås och att jag fick otroligt fin respons när jag visade dem. Så jag började med att lägga dem i en särskild mapp. Sedan växte idén fram allt eftersom. På vägen gjorde jag en bok tillsammans med Fotografen Ingemar Johansson som heter Jazz Street Tango. Och så plötsligt kände jag att nu är det dags att göra något av mina streetbilder från Västerås och här är jag nu Street Photography in Västerås.

Hur lång tid har det tagit att sammanställa boken?

– Projektet har hållit på sedan 2013 fram till nu. Sammanställning av själva boken har nog tagit ett år.

Finns det någon röd tråd i dina bilder som du medvetet, eller omedvetet, har arbetat fram?

– Jag har strävat efter att ta efter mitt tycke bra fotografiska bilder inte bara registrera en händelse eller gata. Har också velat visa att om man ser människorna i staden och inte bara går förbi, så blir inte Västerås tråkig. Vill att boken ska vara en konstnärlig och humoristisk betraktelse på livet i Västerås.

Lars of Sweden (Lars Hedberg)

Du har använt både bilder i färg och svartvitt, hur har du valt vilka bilder som ska vara i färg och vilka som ska vara svartvita?

– Jag fotograferar nästan alltid i monokromt läge. Har en känsla att jag då har bättre koll på ljuset. Älskar svartvita bilder men ibland gör sig vissa motiv bättre i färg. När man fokuserar på en bok lär man sig att det måste finnas en viss dramaturgi. Flöde och uppslag blir viktiga för att boka ska bli läsvärd. Därför bidrar blandningen av färg och svartvitt. Min ”layoutare” och Curator Graciela Loscalzo har varit ovärderlig att bolla dessa frågor och avgörande val med.

Lars använder sig av ett par olika kameror till sitt gatufoto, bilderna i boken är fotograferade med NIkons D800, D810 och D850 och en uppsjö olika objektiv. Men han har också fotograferat en del med Leicas fullformatskomapkt Q2.

Sysslar du med någon annan sorts fotografering?

– Jag befinner mig ofta i ”Tangovärlden” eftersom jag är en passionerad tangodansare. Att fotografera Tango är en stor del av mitt fotograferande. Fotograferar också vanliga fåglar i närmiljön på ett ”streetaktigt sett”. Har gjort en Fågelbok som heter Aves. Boken är fn en prototyp för framtida utgivningar. En del naturbilder blir det också. Div kulturevenemang har jag också fotat. Dem brukar jag visa på mina utställningar.

Har du något nytt projekt på gång?

– Har i stort färdigt street material från Dublin, Lissabon, Italien mm som kan resultera i fler böcker och utställningar. Blir nog också en del föredrag.