Prylnyhet

Noctilux-M 50 f/1.2 ASPH – nyproducerad klassiker från Leica

Leicas Classic-serie får ett tillskott av ett nyproducerat objektiv som först såg dagens ljus för 1966

Leica fortsätter att återuppliva tidigare objektiv. Det tredje i serien blir deras Noctilux-M 50 f/1.2 ASPH som började produceras 1966. Det var det första objektivet som använde sig av asfäriska linselement, vilket, tillsammans med den stora bländaren gav ett speciellt , mjukt, utseende på bilderna vid full bländaröppning.

Leica är inte ute efter att modernisera ett klassisk objektiv utan har istället ansträngt sig för att återskapa egenskaperna från det ursprungliga objektivet. Men de menar också att objektivet inte bara är till för nostalgiker och de som vill drömma sig tillbaka. Nedbländat till f/2,8 är objektivet i klass med modern Leicaoptik och levererar den bildkvalitet som krävs av högupplösta digitalkameror.

Objektivet är som sagt det tredje i Leicas serie Classics, där de två andra Summaron-M 28 f/5.6 och Thambar-M 90 f/2.2 är de som finns sedan tidigare.

Det nya objektivet kommer att göras dels i en limiterad upplaga i silver om 100 exemplar, här kommer priset att rasa iväg lite extra, medan den svarta versionen kommer att kosta 7695 dollar, det vill säga runt 65000 kronor. Vi har dock inte sett något svenskt pris ännu.