Nyhet

Nolans film "Oppenheimer" filmades i analogt storformat

Cillian Murphy som Oppenheimer.

Den brittisk-amerikanska filmregissören Christopher Nolan är känd för att älska den analoga tekniken, och valde att spela in sin nya film "Oppenheimer" på IMAX 70mm-film.

Nu på fredag 21 juli har efterlängtade filmen "Oppenheimer" biopremiär. Filmen har hyllats för sin berättelse om atombombens fader Robert Oppenheimer och hans arbete med Manhattanprojektet – att utveckla världens första atombomb.

Filmens regissör och manusförfattare Christopher Nolan är känd för flera stora filmer som Tenet, Interstellar Inception och Dunkirk – filmer där han leker med uppfattningen av tid och rum och som till skillnad från många andra filmer inom samma genre försöker återge historien så verklighetstroget som möjligt (ifilmen Interstellar har exempelvis Nolan använt sig av Thornes beräkningar för att visualisera det svarta hålet "Gargantua").

Filmen spelades in med analog IMAX 70mm-film på Panavison 65mm-kameror.

Inför filmningen av Oppenheimer var det spikat att filmen skulle spelas in i analogt format med högupplöst IMAX 70mm-format. Detta spelas in med Panavision 65mm-kameror och skapar i kombination med den analoga filmen den mest högupplösta bilden i analoga sammanhang, motsvarande runt 18K-format (där en högupplöst TV idag är 4K eller 8K).

I en intervju med AP förklarade Nolan varför han valt just den kombinationen: "Skärpan, klarheten och djupet i bilden är enastående. Huvudsaken för mig genom att använda IMAX 70mm-film är att duken bokstavligen försvinner. Du får en känsla av 3D utan glasögon. Och med en så stor bild fylls periferin ut åt publiken, något som gör att de blir uppslukade av filmen".