Fotonyhet

Nordkorea blockerar Instagram

Att det är svårt för omvärlden att få en bild av vad som händer i Nordkorea kommer inte som någon nyhet för speciellt många. Tidigare har ett fåtal kunnat sprida bilder via fotoappen Instagram, men nu har appen blockerats och bilder från landet kommer att få allt svårare att ta sig ut.

Generellt sett är tillgången till internet begränsad för de flesta av medborgarna i landet. Men ett fåtal utlänningar som vistas i landet har haft tillgång till både internet och Instagram. Bland annat bildjournalisten David Guttenfelder som fått en stor skara följare via Instagram (@everydaydprk)där han lägger ut bilder från landet.

Men nu verkar det alltså som om man från de styrandes håll har stängt ner tillgången till bilddelningsappen för de som försöker använda den inom Nordkoreas gränser. Det spekuleras om att blockeringen grundar sig i en brand på ett lyxhotell i landets huvudstad, där bilderna på branden spreds via Instagram men landets nyhetsbyråer aldrig tog upp händelsen, då det kan ses som en prestigeförlust. Men det har inte kommti några uttalandet från officiellt håll, inte heller landets största 3G-leverantör har sagt att de inte fått några förändringar i den officiella policyn.