Fotonyhet

Norrbottens Media skär ned – alla fotografer får gå

Norrbottens Media som bland annat äger NSD och Norrbottens-Kuriren genomför tuffa besparingar. Alla fotografer får sluta.

Alla fotografer som arbetar på Norrländska Socialdemokraten och Norrbottens-Kuriren sägs upp när tidningarna ska spara. Samtidigt kommer de att anlita frilansfotografer vid större sportevenemang.

Samtliga sex fotografer som arbetar på Norrländska Socialdemokraten (NSD) och Norrbottens-Kuriren får gå när ägaren Norrbottens Media skär ned på verksamheten. Totalt är det 18 tjänster som försvinner, varav 13 är redaktionella.

Istället för att ha fotografer ska nu de skrivande journalisterna även fotografera. Men samtidigt kommer NSD och Kuriren att anlita frilansfotografer i samband med vissa sportevenemang och andra stora händelser, vilket skulle motsvara tre fotograftjänster. Det skriver Norrbottens-Kuriren som pratat med en av de berörda:

– Det känns sorgligt att man monterar ned bildjournalistiken, speciellt på en tidning som Kuriren som alltid värnat om den, säger Linda Wikström, som jobbat som bildjournalist i 20 år, varav elva år på Kuriren.

Norrbottens Media förklarar sitt beslut att avskeda samtliga fotografer med att de är inne i en digital omställning och vill öka flexibiliteten. Istället för specialkunskap vill de ha anställda med multikompetens.