https://www.kamerabild.se/nyheter/northrups-uppfoljning-pa-afghan-girl-far-svidande-kritik
546533
Nyheter
Nyhet

Northrups uppföljning på "Afghan Girl" får svidande kritik

Totalbetyg

I ett andra Youtubeklipp försöker youtubern Tony Northrup förklara sin tidigare, då hårt kritiserade video, om Steve McCurrys bild "Afghan Girl". Nu får han ytterligare kritik för att inte be McCurry om ursäkt i det nya klippet, samt för att försöka lära tittarna hur de ska bli bättre bildjournalister.

För två veckor sedan skrev vi om youtubern, fotografen och fotoentusiasten Tony Northrup, som med över 1,2 miljoner prenumeranter berättade i ett youtubeklipp att han visste sanningen kring hur bilden på Sharbat Gula, flickan på bilden som kom att kallas "Afghan Girl", uppkommit.

 

Han fick då hård kritik för sina uttalanden i klippet för bland annat sina bristande källor, för att vilja sätta dit McCurry, samt för att ha nämnt och diskuterat om sina sponsorer – vilket enligt många på hans kanal sänker hans egen trovärdighet, trots att intäkterna skulle skänkas till välgörenhet. Efter ett tag togs klippet bort – något som också Tony förklarar varför, i sitt andra klipp Det ursprungliga klippet är nu återpublicerat.

Får svidande kritik

Nu fortsätter den svidande kritiken ytterligare i och med sin uppföljning på det första. I det nya youtubeklippet försöker Tony att förklara innehållet i sitt tidigare youtubeklipp där han bland annat tar upp sitt misstag med att säga att "Sharbat tog av sig sin burka", trots att hon inte hade någon på sig.

Han går även igenom och refererar sina påståenden till olika källor, något han enligt många inte gjorde tillräckligt bra i det första klippet. Kring varför han inte nämnde alla källor säger han: "oj, jag kan inte göra den här grejen som jag vill, det är mycket negativt kring hur bilden togs", vilket gjorde att hela grejen fick en vändning – och att han hade allt i huvudet och inte koll på alla länkar han gått igenom.

Dessutom menar många kritiker att han än en gång på ett eget sätt försökt förklara Sharbats känslor då och nu genom att tolka de intervjuer han tittat på, något som får många att kommentera under klippet och ställer sig frågande till hur han egentligen tänkt när han gör så.

Mot slutet av klippet försöker Tony att ge några tips för att ge tittaren riktlinjer för hur man kan tänka som bildjournalist, något som många ser som ännu ett påhopp på McCurry. Några av de nu över tusen personer som kommenterat under det nya klippet menar att Tony nu tappat all sin trovärdighet och vill även att Tony Northrup ska be Steve McCurry om ursäkt, samt ta bort det första klippet för alltid.

 

Vad tycker du?

Tycker du att Tony Northrup har rätt?

Resultatvisning: 
0
546498
167315513313063_2354736867904239