Nyhet

NSA laddar ned dina profilbilder från Facebook

Ännu ett avslöjande från den tidigare NSA-anställde Edward Snowden visar att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA samlar in miljoner bilder varje dag – för att använda till ansiktsigenkänning.

De läckta dokumenten visar att NSA dagligen samlar in miljontals bilder till sina servrar, och sparar dem för analys. Dokumenten berättar också att runt 55 000 av alla bilder är profilfoton som direkt kan kopplas till dig och din person. På det sätt som Facebook är uppbyggt med taggning och personidentifiering förenklas även kartläggningen för NSA. Insamlingen verkar heller inte begränsas till vare sig USA eller Facebook, utan även över landsgränser och via andra sociala nätverk.

Syftet med insamlingen är att identifiera terrorister med en avancerad programvara, PittPatt, som genom biometriska metoder kan användas för att känna igen personer. I slutändan kommer dessa metoder att leda till möjligheten att kunna lokalisera personer via kameror och övervakning, per automatik.

Enligt dokumenten handlar det även om bilder som skickas i e-post, via chattar och bilder via strömmad video i videosamtal, även över landsgränserna, vilket gör att spaningen inte är begränsad till bara USA utan även resten av världen.

– Vi skulle inte göra vårt jobb om vi inte sökte nya sätt att hela tiden förbättra precisionen i signalspaningen som syftar till att motverka eller dölja planer för att skada USA och våra allierade, säger Vanee M. Vines, taleskvinna för NSA, till New York Times.