Prylnyhet

Nu kan du köpa Ansel Adams kamera

Det amerikanska auktionshuset Heritage Auctions säljer nu en av den legendariske fotografen Ansel Adams Arca Swiss 4x5. Är du sugen på en bit fotohistoria har du chansen nu.

Den legendariske fotografen Ansel Adams är känd för sina landskapsbilder. Adams är också känd som den som introducerade zonsystemet för en korrekt exponering och framkallning av analog film. Han arbetade oftast med stora format för att han ville ha den höga upplösningen.

Den aktuella kameran är en Arca Swiss 4x5 bälgkamera, som Adams använde mellan 1964 och 1968. Efter 1968 gav Adams kameran till sin assistent Liliane de Cock som sedan använde kameran under sin karriär.

Förutom kameran ingår tre objektiv, filmadaptrar, en extra bälg, ett par filter, en mörk duk att hänga över sig när man fotograferar, ett stativ och orginalväskan att packa kameran i. Utgångspriset är 35 000 dollar, men Heritage Auctions tror att priset kommer att sluta mellan 70 000 och 100 000 dollar. Vilket motsvarar ungefär mellan 600 000 och 800 000 kronor.

Vill du kolla in auktionen kan du göra det här.