Prylnyhet

Nu kan du köpa den äldsta Nikonkameran

Hos den österrikiska auktionsfirman Westlicht finns nu den äldsta existerande Nikonkameran till salu. Världens kamerasamlare kommer troligen att stå i kö för att få buda på den unika fotoprylen.

Nikonkameran tillverkades 1948 och är den tredje att lämna fabriken, trots det är serienumret60924. På kameran står det också att den är tillverkad i "det ockuperade Japan". Enligt auktionsfirman är kameran i B+-skick vilket kan översättas som använd men i bra skick. Förutom själva kameran följer det med ett objektiv,Nikkor-H 2/5cm no.70811, samt ett skinnfodral med bärrem.

Nikon startade 1917 och tillverkade då främst linser som användes både i vetenskaplig utrustning men även kameror. Bland annat linserna i några de första Canon-kamerorna. När första och andra världskriget kom började de tillverka optiska produkter för militären: sikten, kikare och periskop till ubåtar. När kriget tog slut gick de över till att tillverka civil utrustning igen och startade med bland annat kameror. Och den tredje som rullade ut ur fabriken är alltså nu till salu.

Westlicht tror att priset kommer att hamna mellan 160 000 och 180 000 euro, vilket motsvarar ungefär mellan 1,5 och 1,7 miljoner kronor.