Prylnyhet

Nu kommer Fujifilms mellanformatare

Det har tisslats och tasslats i olika hörnor av internet rätt länge om att Fujifilm har varit på gång med ett nytt spegellöst mellanformatssystem. På Photokina lanserade de den första modellen i systemet GFX 50S tillsammans med 6 objektiv.

Upplösningen i den nya kameran hamnar på 50 megapixlar. Fujifilm menar att de utvecklat sensorn själva, men den är ju väldigt lik den sensorn som återfinns i bland annat Pentax 645Z och Hasselblad X1D, troligen har de designat något av de lager som täcker sensorn och som ger den några av sina egenskaper. Men bildkvaliteten i till exempel Pentax 645Z är ju mycket bra så det är nog ingen risk att någon blir besviken. Sensorn i GFX är fyra gånger större än sensorn i deras systemkameror.

Fujifilm har alltså valt att göra kameran spegellös, egentligen är det inte så överraskande deras systemkameraserie är ju spegellös. De menar också att att stoppa in en spegel av den storleken som krävs i en mellanformatare skapar vibrationer när den rör sig vilket försämrar bildkvaliteten. Fujifilm själva uppger att de skulle tappa upp till 15 procent av upplösningen med en spegel.

En elektronisk sökare kan placeras i kameran stillbehörssko.

Fujifilm GFX sedd från sidan

Sex nya objektiv

Till det nya systemet kommer Fujifilm att släppa sex objektiv till att börja med, under 2017. En imponerande mängd till ett helt system. Men antagligen också en ansträngning som kommer attt betala tillbaka sig eftersom ju mer komplett ett system är ju större chans är det att folk köper in sig i det.

De objektiv som kommer att komma direkt är:GF 63 mm f/2,8 R WR,GF 32-64 mm f/4R LM WR ochGF 120mm f/4 Macro.

Senare under 2017 (kameran och de tre första objektiven ska börja säljas tidigt under året) kommer dessa tre att dyka upp,GF 23 mm f/4 R LM WR,GF 45mm f/2,8 R WR ochGF 110 mm f/2.

Som vissa av objektivens "WR"-beteckning avslöjar så kommer kameran också att vara vädertätad. Utseendet liknar en förstorad X-T2, huruvida den får X-T2ans snabbhet återstår att se.

Kameran och de första objektiven sägs dyka upp tidigt under 2017. Priset för kameran tillsammans med 63mm f/2,8R kommer att kosta en under 10 000 dollar enligt Fujifilm, vilket motsvarar runt 85000 kronor. Men exakt vad priset hamnar på nrä den lanseras får vi se.