Prylnyhet

Nu kommer två nya telezoomar från Nikon

Objektivet som många Nikonfotografer har väntat på kommer nu, Z 70-200 F2.8 VR S. En ljusstark telezoom till de spegellösa Z-kamerorna. Nu kommer även det 120-300mm f/2.8E FL ED SR VR som Nikon berättat om tidigare.

Störst väsen av sig gör kanske den nya telezoomen till det spegellösa systemet. Nikon Z 70-200 F2.8 VR S är ett vädertätat teleobjektiv som för många har varit ett efterlängtat objektiv till systemet för att slippa använda af-s-objektiv med adapter. Det nya objektivet har inbyggd bildstabilisering som ska kunna hantera upp till fyra gånger längre slutartider än annars. Det har också fått Nikons Nano crystal och Arneo-beläggningar för att motvera reflexer och linsöverstrålning. Konstruktionen består av sex ED, två asfäriska och ett flouriteelement. Objektivet har också fått ett tillskott av en ny typ av lins som kallas SR (short wavelength refracting). Totalt sett består objektivet av 21 linser placerade i 18 grupper.

Objektivet sägs vara i stort sett parfokalt, det vill säga att det inte skiftar fokus när man zoomar. Det har även en kort nägräns på runt 0,5 meter vid den kortaste brännvidden och på en meter vid den längsta bränvidden. Fokusmotor är av stm-typ vilket gör att den foksuerar tyst och mjuk, något som är extra fördelaktigt när man filmar.

På ojbektivet finns två Fn-knappar som kan programmeras till 21 olika funktioner. Det har också en oled-display på ovansidan.

Z 70-200 F2.8 VR S kommer att dyka upp hos återförsäljarna tidigt i vår och priset kommer att 29 990 kronor.

Det andra objektivet som kommer i vår är 120-300 F2.8E FL ED SR VR. Till skillnad från det andra objektivet i den här lanseringen så är det här ett objektiv för Nikons dslr-kameror. Konstruktionen består av 25 linser i 19 grupper och de olika typerna av linser är desamma som hos det spegellösa telet, det vill säga ED, SR och flourite. Linserna har också fått Nano crystal samt Arneo-beläggningar.

Enligt Nikon ska autofokusen vara lika snabb i det här objektivet som den är i ett fast objektiv. Närgränsen på två meter genom hela brännviddsomfånget ska också göra objektivet mer mångsidigt. Även här finns inbyggd bildstabilisering

Vikten för det här objektivet ligger på 3,2 kilo. Det ska dyka upp under tidig vår och kostnaden hamnar på 119 990 kronor.