Fotonyhet

Nu lanserar Google RAISR – för att minska din datatrafik

Ovan är originalfilen och under är den av RAISR förstorade (två gångers förstoring) versionen.

Vi skrev i höstas om Googles projekt RAISR som med maskininlärning kunde förstora lågupplösta bilder med hög kvalitet. Nu har Google implementerat tekniken i Google+ vilket ska leda till att du använder betydligt mindre data när du vill visa bilder.

RAISRtekniken går ut på att programvaran lär sig hur den ska förstora upp en lågupplöst bild utan att den tappar i kvalitet. Detta gör den genom att "titta" på tusentals bilder i högupplöst och lågupplöst format.

Google har börjat ge sig på miljontals med högupplösta bilder i sitt Google+-flöde vilket ska göra att du kan titta på dina bilder i nästan full upplösning med upp till 75 procent mindre dataåtgång. Google har börjat använda tekniken på androidenheter och som vanligt vid sådana här ändringar sker det stegvis. Men Google går igenom upp till en miljard bilder i veckan. De som använder Google+ mycket för att visa bilder kan räkna med en generell nedgång av dataanvändningen med runt en tredjedel enligt Google (användningen av data för att komma åt bilder på Google+ det vill säga).