Prylnyhet

Nu släpps Tamron 70-180mm f/2,8 Di III VXD till Sony – lågt pris och låg vikt

Efter att, i höstas, ha avslöjat att det var på gång har Tamron nu lanserat sitt nya teleobjektiv till Sony. Det har både låg vikt och ett lågt pris, sett till konkurrenterna.

I höstas avslöjade Tamron att de arbetade på ett nytt objektiv för Sonys fullformatskameror. Nu har de avslöjat nya 70-180mm f/2,8 Di III VXD. Objektivet ska enligt Sony vara det minsta och lättaste i sin klass med sina 149 mm i längd och vikt på 810 gram. Det får hjälp att uppnå detta genom att man kapar 20 millimeter från vad som är brukligt på en ”vanlig” telezoom. Men Tamron menar att det är den enda kompromissen man behöver göra.

Konstruktionen innehåller en gjuten asfärisk lins, en hybridasfärsik lins, ett linselement med extra låg spridning, fem med låg spridning och fluorbeläggningar. Konstruktionen är också fuktresistent, men Tamron säger inte så mycket mer om hur mycket den ska tåla.

Objektivet har två VXD-motorer som sköter autofokuseringen för att flytta linselementen inuti objektivet. En av anledningarna till att det kan vara så litet är att det skjuts ut när du zoomar. Liksom de andra objektiven i samma grupp, 17-28mm f/2,8 Di III RXD och 28-75mm f/2,8 Di III XDR, har den nya telezoomen en filtergänga på 68 millimeter.

Även priset ser ut att bli attraktivt, vi har inte fått något svenskt pris ännu tyvärr, men i dollar hamnar det runt 1200 dollar vilket är ungefär hälften av vad Sonys motsvarighet kostar. Det bör dock noteras att Sonys motsvarighet har bildstabilisering.

Tamron 70-180mm f/2,8 Di III VXD till Sony ska komma ut på marknaden den 14 maj, men de säger också att det kan försenas på grund av den rådande situationen i världen.