Nyhet

Ny bildstabilisering för sensorer i mobilkameror

Det kinesiska elektronikföretaget Oppo har lyckats tillverka en sensor-stabilisering, "SmartSensor", som kan justera sig en tredjedels pixelbredd på 15 millisekunder.

En utveckling av befintlig teknik är att göra den mindre. Kamera Bild har nyligen skrivit flera artiklar som förenklar och förbättrar, bland annat om platta linser och välvda sensorer.

Oppo har nu, efter flera års forskande och utveckling, lyckats skapa en bildstabiliseringsfunktion för sensorer som verkar på mycket liten skala. Tekniken kallas för MEMS (mikroelektromekaniska system), och innebär att man kan skapa mekaniska rörelser på mikronivå.

Vanlig bildstabilisering i exempelvis objektiv, har en precision på runt 3 mikrometer. Enligt Oppo kan SmartSensor skapa en justering på bara 0,3 mikrometer, på runt 15 millisekunder. Eftersom en pixel kan sägas vara runt 1 mikrometer så kan precisionen i förflyttningen alltså bli en tredjedels pixel, vilket öppnar för många möjligheter då en digital kamera fångar just tre färger, rött, grönt och blått – RGB.

Tyvärr vet vi ännu inget mer om när denna teknik kommer att användas i kommersiella produkter.