Fotografer

Ny dokumentär om Anders Petersen på SVT

Anders Petersen porträtteras i den nya dokumentären ”Utan längtan ingen bild” som är gjord av fotografen och filmaren Stefan Bladh.

Fotografen Anders Petersen, en av vår tids stora berättare, porträtteras i en ny dokumentär. I filmen får vi följa hans arbete med det aktuella projektet ”Stockholm”, och ta del av hans speciella arbetssätt. Dokumentären finns att se på SVT Play.

Anders Petersens egensinniga bildspråk och förmåga att på nära håll fotografera människor, har gjort honom till ett välkänt namn. Han har en internationell publik som inspireras av hans sätt att porträttera olika personligheter och situationer.

Nu porträtteras Anders Petersen själv, i den nya dokumentären ”Utan längtan ingen bild” som är gjord av fotografen och filmaren Stefan Bladh. Han är dessutom en vän och kollega som under perioder har varit assistent till Anders, samt delat mörkrum med honom.

Filmen kretsar kring Anders senaste projekt ”Stockholm” som just nu visas på Liljevalchs. Bilderna till projektet har skapats under fyra år, där Anders har mött stadens invånare i deras hem eller ute på stan. I filmen skildras hans speciella arbetssätt, som bygger på ett starkt intresse för människor och en längtan efter gemenskap. Hans konstnärsskap utgår hela tiden från den grundläggande frågan: ”vem är jag och varför?”.

”Utan längtan ingen bild – ett porträtt av fotografen Anders Petersen” visas just nu på SVT Play.