Prylnyhet

Ny fullformatssensor med global slutare och 8K video

Det belgiska företaget CMOSIS som tillverkar sensorer åt bland annat vissa av Leicas kameror har lanserat en ny högupplöst fullformatssensor med global slutare och möjlighet att filma i 8K.

CMOSIS tillverkar som sagt vissa av sensorerna till Leicas kameror, något som tyder på att i alla fall den klassiska tyska tillverkaren trivs med deras prestanda. Den nya sensorn är aningen större än en fullformatssensor, måtten ligger på 36,43 x 27,68mm. Istället för proportionerna 3/2 har den blivit 4/3.

Sensorn kan mata ut video i 8K med en hastighet på 30 bilder per sekund. Den globala slutaren löser problem med att använda elektronisk slutare när man fotograferar föremål som rör sig snabbt. En global slutare kan spara bilden med alla pixlar på en gång, inte i sekvenser som en vanlig sensor måste göra. Den tekniken kan få objekt som rör sig snabbare än sensorn kan läsa in pixelraderna att bli deformerade i rörelseriktningen.

Företaget bakom sensorn tillverkar även sensorer för industriellt bruk men denna sensor ska även vara applicerbar för stillbildsfotograering och video. Än så länge finns det bara en svartvit version, men en färgversion ska komma senare i år.