RYMDFOTO

Ny högupplöst bild på Uranus fångar både ringar och månar

Fotografi med James Webb Space Telescope.

James Webb Space Telescope fortsätter att leverera makalösa bilder från rymden och på rymdobjekt. Senast att nå oss är denna häftiga bild på isplaneten Uranus med sina ringar och månar.

Kamera & Bild har skrivit en hel del om JWST, James Webb Space Telescope. som hela tiden skickar tillbaka bilder från rymden till oss här på jorden – många gånger helt fantastiska och med knivskarp bildskärpa.

Denna bild på Uranus med sina ringar och månar, släpptes 18 december 2023 och är tagen 4 september 2023. Ringen närmast planeten beskrivs som mycket diffus ring som fått namnet "Zeta", som alltså syns på bilden tillsammans med de yttre ringarna. 

Bilden visar dessutom även flera av Uranus 27 kända månar, varav vissa ligger utanför ringarna men flera också inuti dessa – och är svårare att se. Genom att JWST:s kamera nIRCAM fångar i frekvenser nära infrarött kan vi se hela bilden av planeten och dess område, vilket gör att den inte endast uppfattas som ett runt klot – som de första bilderna från Voyoager 2 skickade tillbaka under 80-talet.

Bilden ger oss kunskap för hur framtida rymdsonder kan planeras och utformas för att flyga till eller förbi planeten, samt ge värdefull information om uppbyggnaden hos liknande planeter i andra solsystem – exoplaneter – kan vara.