Prylnyhet

Ny kompakt vidvinkelzoom: Tamron 17-35mm f/2.8-4 Di OSD

"Världens lättaste objektiv i sin klass" – så kallar Tamron sin nya vidvinkelzoom. Med en längd på under decimetern och en vikt under halvkilot vill Tamrons vidvinkel sticka ut.

Att göra kompakta objektiv ligger verkligen på modet och allt fler tillverkare lyfter fram hur små och kompakta de är. Tamrons nya vidvinkelzoom är inte något undantag, då objektivet är ungefär hälften så tung och 35 procent kortare än deras egen 15-30 f/2,8. Att göra lätta vidvinkelobjektiv är inte heller något nytt för Tamron, då de redan 2004 släppte sin Tamron SP 17-35mm f/2,8-4 Di, som har sina likheter med Tamron 17-35mm f/2.8-4 Di OSD och faktiskt var lite lättare.

Ny fokusmotor

Objektivet är designat för Nikon och Canons fullformatskameror. Det är utrustad med Tamrons nya fokusmotor OSD (Optimized Silent Drive), som ska kombinera hög noggrannhet med en snabb och tyst drift. Objektivet är även vädertätat och ska därmed fungera att använda i lite sämre väder. Objektivet har en kort närgräns, på bara 28 centimeter genom hela omfånget, vilket skapar möjlighet att ta riktigt vidvinkliga närbilder.

Den optiska konstruktionen omfattar 15 linser arrangerade i 10 grupper. Fyra linser är tillverkade av LD-glas (Low Dispersion) som korrigerar mot kromatisk aberration. Två linser är asfäriska och används bland annat för att säkerställa att objektivet ger maximal skärpa hela vägen ut mot bildens kanter, även vid stora bländaröppningar.

Tamron 17-35mm f/2.8-4 Di OSD kommer att kosta 7,999:- kronor. Med leveransstart i september (för Nikonmodellen) och oktober (för varianten med canonfattning).