Prylnyhet

Ny normalzoom från Nikon: Nikkor DX 16–80mm f/2.8–4

Nikon ger nu sina DX-fotografer möjligheten att uppgradera till en kompakt normalzoom med höga ambitioner när det gäller kvaliteten. Objektivet har bildstabilisering och antireflextekniken Nano Crystal Coat.

Nikon AF-S DX 16–80mm f/2.8–4E ED VR är ett objektiv som i fullformat motsvarar 24–120mm. Trots det väger objektivet inte mer än 480 gram. När det kommer till kvaliteten har Nikon valt att satsa, och låtit objektivet få den senaste tekniken vilket bland annat innebär elektromagnetiska bländarlameller som ska kunna ge mer exakta exponeringar – framför allt när du tar flera bilder per sekund. Objektivet har även ett skyddande flourskikt som aktivt stöter bort vatten, damm och smuts. Det är dessutom det första DX-objektivet som använder sig av Nikons antireflexteknik Nano Crystal Coat.

Fyra steg långsammare

Bildstabiliseringen i objektivet ska ge dig möjligheten att fotografera upp till fyra steg långsammare utan att få oskärpa på grund av kameraskakningar. Vibrationsreduceringen är helt tyst och även autofokusen är tyst, vilket är en fördel när du filmar.

Den optiska konstruktionen består av 17 element i 13 grupper. Tre linselement är asfäriska och fyra är gjorda av ED-glas, alltså med extra låg färgspridning. Det sitter även en gummiring på objektivhuset för att skydda mot väder och vind.

Objektivet kostar 11 590 kronor och börjar säljas 16 juli.