programvara

Ny portfolio-sajt som skyddar din upphovsrätt

Med Pixelrights kan du visa dina bilder utan att riskera att få dem kopierade. Foto: Johan Wessel
En vattenstämpel kan placeras i bilden. Du styr själv över storlek och placering.
När du vill dela bilden på sociala medier bestämmer du med vilka restriktioner.
En del möjligheter finns för att designa din portfolio, även om de är begränsade.
När du försöker göra en skärmdump dyker den här rutan upp i bilden.

På den nya sajten Pixelrights kan du visa dina bilder utan att samtidigt riskera att någon kopierar dem. Detta tack vare en interaktiv ram.

En del möjligheter finns för att designa din portfolio, även om de är begränsade.

I slutet av oktober lanserades Pixelrights av bildjournalisten Shaun Curry som bland annat har arbetat på Financial Times. Han har skapat sajten som en möjlighet för fotografer att visa sina bilder och samtidigt skydda dem från att bli stulna.

Detta med hjälp av en interaktiv ram som kan ställas in på två sätt. Antingen att den ligger synlig i bilden hela tiden, och försvinner först när du håller musknappen intryckt. Eller genom att ramen blir synlig så fort du hovrar över bilden.

På så sätt förhindras möjligheten att kopiera bilden, och även att göra en skärmdump där bilden är synlig. När du försöker det senare framträder en text som uppmanar dig att kontakta upphovsmannen bakom bilden.

Begränsad möjlighet till design

På Pixelrights har du även möjlighet att lägga in vattenstämplar i dina bilder, och du kan också dela bilderna på sociala medier – och då välja med vilka restriktioner du vill visa bilderna.

När Kamera Bild testar Pixelrights kan vi konstatera att själva skyddet av bilderna fungerar bra. Vi lyckas inte kopiera dem och inte heller ta skärmdumpar från sidan där bilderna är synliga.

Om man som fotograf har tänkt att använda Pixelrights som en hemsida finns det en hel det kvar att önska när det gäller möjligheter till att designa sidan. På den fronten upplever vi Pixelrights som relativt simpel. För produktion av hemsidor finns det betydligt bättre alternativ, och då även på den svenska marknaden.

Medlemskap på Pixelright är öppet i 14 dagar, därefter kostar det cirka 100 kronor i månaden.

Här kan du själv testa tjänsten.