Nyhet

Ny sensordesign skapad med grafen

CMOS-sensor av grafen-QD-typ.

Forskare har utvecklat en ny sensordesign baserad på grafen, som förutom att vara känslig för det synliga ljuset även kan fånga in UV- och infrarött ljus.

I moderna CMOS-sensorer används kisel sedan lång tid tillbaka, vilket skapat grunden för dagens teknologi. Nu har forskare från IFCO utvecklat möjligheten att integrera grafen, en allotrop av grundämnet kol, som har ungefär samma uppbyggnad som grafit.

Illustration av grafen med ett skikt kolatomer, ordnade i ett hönsnätsmönster.

Resultatet är en högupplöst bildsensor som består av grafen och "quantum dots" – nanometerstora halvledare. Sensorns design gör att kameran därför kan fånga in det synliga ljuset, UV-ljus och infrarött ljus samtidigt, vilket skapar en hel del fördelar.Genom att frekvenserna som sensorn kan ta in är flera, kallas sensorn för en "bredbandssensor".

Sensorerna kan användas i kameror för att förstärka bilder som skapas från ljus som människan inte kan se, exempelvis vid bilkörning i dimma, fotografering i skymning eller nattkikare.

Processen för sensordesignen är enkel och relativt billig, vilket innebär att tekniken kan ligga hyfsat nära i tid för att kunna användas i kommersiella produkter.