Prylnyhet

Ny sensorteknik kan ge snabbare slutartider

En vanlig cmos-sensor från en Canonkamera.
En vanlig cmos-sensor från en Canonkamera.

En ny teknik för sensorer med så kallad global slutare håller på att utvecklas på flera håll. Den ska ge möjlighet till snabbare slutartider och högre hastighet vid filmning än vad nuvarande teknik klarar av.

En vanlig sensor läser ut bilden rad för rad. Det betyder att när man använder sig av en elektronisk slutare på höga slutartider för att fotografera objekt som rör sig snabbt kan bilden förvrängas genom att motivet rör sig medan sensorn läser ut bilden. Fenomenet kan avhjälpas genom en så kallad global slutare, det vill säga en slutare som läser ut en bild från alla pixlar på sensorn samtidigt.

Forskare vid universitetet i Tohoku, Japan, arbetar för att ta fram en sensor som ska kunna fånga en miljon bilder per sekund under en lång tid. I det här fallet är 480 mikrosekunder som den "långa tiden" uppskattas vara, en lång tid i sammanhanget, även om det inte låter så i våra öron. Sensorn är av CMOS-typ och ska kunna fånga bilderna i full upplösning, vilket tidigare varit problematiskt.

Just den här utvecklingen på universitetet i Tohoku kanske inte kommer att främja konsumentfotografin i första taget då tekniken främst är tänkt för industriellt bruk. Men även Canon har rapporterat om framgångar när det gäller sensorer med global slutare.

Där forskare vid Tohoku är ute efter snabb slutartid vill Canon skapa en sensor med global slutare som ger bättre dynamiskt omfång, vilket är en av den här typen av sensorers svagheter. Detta gör de genom att konstruera om sensorns minnesbank. Canon har gett varje pixel en egen minnescell och för att bättre på det dynamiska omfånget har de instruerat varje pixel att dumpa sina elektroner fyra gånger per bild istället för bara en, vilket ger ett bättre omfång.