Prylnyhet

Ny supervidvinkel i två varianter

Det nya objektivet 11mm f/4 från Irix kommer i två varianter beroende på budget och krav. Det tecknar ut fullformat och har, enligt tillverkaren, väldigt liten distortson.

Irix är en förhållandevis ny spelare på objektivmarknaden. Sedan tidigare finns ett 15mm f/2,4 i deras utbud. Även den kom i två olika versioner med olika material och egenskaper.

Det nya 11mm f/4 tecknar ut fullformat och, likt föregångaren, fokuseras manuellt. Den har dock elektroniska kontakter som gör at man kan jsutera bländaren från kamerahuset och bländarinformationen kommer med i EXIF-datan. Objektivet är vädertätat i båda modellerna men de två varianterna skiljer sig åt i tuffhet. Det dyrare, Blackstone, är gjort i metall och har antirep-beläggning på frontlinsen. Den billigare versionen, Firefly, saknar dessa egenskaper men är istället lättare. Markeringarna på Blackstone-varianten är också självlysande vilket underlättar vid fotografering i mörker. Båda versionerna har filterhållare för gelfilter i bakdelen av objektivet eftersom frontlinsen är så stor.

Konstruktionen består av 16 linser som är placerade i tio grupper, bländaren har nio blad och sträcker sig från f/4 till f/22. Priserna i dollar hamnar på 825USD för Blackstone och 595USD för Friefly, i svenska kronor motsvarar det ungefär 7400 kronor respektive 5300 kronor. Som det ser ut nu är det ägare till Nikon, Canon och Pentax-kameror som kunner att kunna använda sig av objektiven.