Vetenskap

Ny teknik kan göra optiska linser i rekordfart

Forskare i Israel har tagit fram en ny teknik för att tillverka optiska linser som gör att det både går mycket snabbare, men också blir billigare än traditionell tillverkning.

Forskare på Technion, ett tekniskt institut i Israel, har tagit fram en ny teknik för att ta fram linser som gör att det går otroligt mycket snabbare och dessutom är mycket billigare att ta fram linser. Den nya tekniken löser ett flertal problem som uppstår vid konventionell tillverkning. I första hand är det tänkt att linserna ska användas i olika optiska instrument till exempel för självkörande bilar, medicinsk utrustning och annat där optiska linser behövs. Men tekniken skulle kunna användas även för kamerautrustning, om inte i sluttillverkningen så kanske för att ta fram prototyper och liknande.

Den nya tekniken som tagits fram går ut på att man har en gjutform som fästs i en ställning som sänks ner en vätska, sedan fylls formen med en annan vätska med högre viskositet. När karet sedan belyses med UV-ljus så härdar vätskan i formen och efter någon minut är linsen färdig att tas ur formen och användas.

En av fördelarna med dessa linser är att de inte behöver poleras då den flytande gjutvätskan gör att ytan blir helt slät direkt.

Anledningen till att linserna gjuts nedsänkta i vätska är att det gör det möjligt att gjuta linser med mer komplexa formar. Om man gjuter utan att sänka ner det i en vätska så går det inte att gjuta tjockare linser än två millimeter eftersom tyngdkraften då blir för stor och linsen blir platt. Genom att sänka ner gjutformen i en vätska så motverkar flytkraften i gjutmaterialet tyngdkraften att det är ytspänningen som greppar formens kanter som avgör formen på linsen.

Tekniken togs fram i första hand efter att forskarnas fick höra att det i många delar av världen är svårt att få fram glasögon till de som behöver det till tillräckligt låga priser. Med den här tekniken har forskarna lyckats skapa linser som är uppemot 200mm i diameter.

Tekniken med UV-härdande plaster har funnits sedan tidigare. Den används bland annat inom tandvården (du har säkert någon laddning någonstans som är gjord av UV-härdande material), det finns också lacker som är UV-härdande.

Huruvida det här kan bli något som kommer att påverka optiktillverkningen för konsumentkameror framöver återstår att se.