Vetenskap

Ny typ av flexibel grafen kan användas i böjbara bildskärmar

Hög ledningsförmåga och möjlighet att använda på flexibla ytor, gör materialet intressant för framtidens skärmar.

Ämnet grafen upptäcktes 2004 och används bland annat där extremt tunna material behövs, bland annat inom halvledar- och fordonsindustrin. En av egenskaperna är också den höga ledningsförmågan.

Nu har forskare vid Chalmers tekniska högskola upptäckt att den höga ledningsförmågan också går att behålla vid enklare tillverkningsmetoder, något som gör att bärarmobiliteten ökat. När denna ökar går det att skapa flexibla enheter som gör att det kan passa bra för bland annat böjbara skärmar.

Bild på grafen, tagen med ett svepelektronmikroskop (SEM).

– Grafens höga elektronrörlighet visar på att det har stor potential för bredbandskommunikation och höghastighetselektronik som arbetar med terahertz-omkopplingshastigheter. Dessutom gör de andra materialegenskaperna, såsom hög kemisk stabilitet, utmärkt transparens och elektrisk känslighet mot biokemikalier att det är ett utmärkt material för bland annat displayer och biosensorer, säger Munis Khan,forskare vid Chalmers.

Om man nu löser alla problem med att integrera enheter på flexibla matieral på ett bra vis, så kan den nya sortens grafen användas inom några år. Tänkta användningsområden är elektronisk hud, böjbara och flexibla bildskärmar och töjbara elektriska enheter.