Utställning

Ny utställning: Svältkatastrof visas med VR-teknik

Till vänster: Sexåriga Sana från Kapoeta i Sydsudan svälter och är drabbad av både malaria och kolera. Från att varit medvetslös har hon nu vaknat till efter att fått vätskeersättning. Till höger: Magnus Wennman har fotograferat vad svältande barn i Somalia och Sydsudan äter när maten tagit slut.

Fotografen Magnus Wennman och journalisten Erik Wiman har skapat utställningen ”What´s on The Plate – vad barnen äter” som nu visas på Fotografiska. Där kan du gå in i en stor cylinder för att i 360 grader ta del av svältkatastrofen i östra Afrika. ”Nu hoppas vi få betraktaren att verkligen känna och uppleva engagemang”, säger Magnus och Erik.

Längs väggarna på Fotografiska hänger just nu bilder av Magnus Wennman, som har fotograferat vad svältande barn i Somalia och Sydsudan äter när maten tagit slut: till exempel råttor och fladdermöss.

Magnus Wennman har även tillsammans med sin journalistkollega Erik Wiman, båda från Aftonbladet, skapat en film med hjälp av virtual reality-teknik. Med sig ut i katastrofområdet hade de en rigg bestående av sex kameror som filmade och tog bilder i 360 grader.

– Det är naturligtvis en utmaning att ta med så avancerad teknik till oländiga platser i Afrika drabbade av svältkatastrof, och nu hoppas vi få betraktaren att verkligen känna och uppleva engagemang. Denna komplicerade teknik används annars inom spelindustrin och andra användningsområden med stora budgetar. Från och med nu kan vi även använda den inom journalistiken och på ett helt nytt sätt kunna dela upplevelser på plats med betraktaren, berättar Magnus Wennman och Erik Wiman.

Magnus Wennman har fotograferat vad svältande barn i Somalia och Sydsudan äter när maten tagit slut.

Cylinder med 174 LED-paneler

Resultatet kan du uppleva på Fotografiska, där du i en 360 graders cylinder får ta del av en berättelse om pojken Lochebe, som från att ha varit en vanlig skolpojke nu blivit råttjägare för att försöka skaffa mat till sin familj som annars endast äter löv.

Cylindern är 4,7 meter i diameter och 3,5 meter hög. Det 43,5 kvadratmeter stora rummet omringas av en bildskärm, bestående av 174 LED-paneler.

Bakom kulisserna: Så skapades cylindern på Fotografiska

Svältkatastrofen i östra Afrika är den värsta sedan andra världskriget och två miljoner barn riskerar att dö innan julafton. Utställningen ”What´s on The Plate – vad barnen äter” pågår fram till den 13 augusti och är en samproduktion mellan Fotografiska och Aftonbladet, till förmån för Rädda Barnen. Vill du skänka pengar är Swishnumret: 902 0033.