Prylnyhet

Nya Atomos Ninja V+ och Stream – kan utnyttja Canon R5 fullt ut

Atomos uppdaterar en äldre enhet med nya möjligheter och släpper dessutom två nya enheter varav en kan ses som speciellt coronaanpassad.

Atomos, en stor tillverkare av inspelningsenheter för video, har lanserat tre nyheter. Två nya enheter och en uppgraderingsmöjlighet till en befintlig enhet.

Uppgraderingen gäller Atomos Ninja V och handlar om att den, efter uppgraderingen, kan spela in H.265 (även kallat HEVC) med upp till 4K/60p i 10-bitars 4:2:2, det finns också alternativ för 8-bitar. Atomos har tidigare uppgraderat sin Ninja V som lanserades 2018, men då har det alltid varit kostnadsfritt för användaren. Den här uppgraderingen kommer däremot med en kostnad. Priset att hamna 99 dollar och blir tillgänglig i maj.

Nästa nyhet är att Atomos lanserar uppföljaren till Ninja V, Ninja V+. På många sätt liknar den föregångaren, samma former men en ny färg och ett uppdaterat systemchip för att kunna hantera de mest högupplösta formaten. De två nya formaten som stöds är 8K/30p och 4K7120p i Apples Process raw. De nya formaten kan bland annat användas i Canons R5 (8K/30p) och Z-cam E2 och E2-M4, via HMDI. Ninja V+ får, så klart, också samma uppgradering som Ninja V fick, dvs att den kan hantera upp till 10-bitars H.265. Liksom Ninja V kan den också använda sig av Atomos SDI-adpater som gör att du kan använda kameror som stödjer råvideo via SDI, till exempel Sony FX6 eller FX9.

Atomos Ninja V+ kommer senare under 2021, det är lite oklart var det innebär, och priset hamnar på runt 1500 dollar, vi har ännu inte sett några svenska priser.

Trådlös strömning

Den sista nyheten är Atomos Ninja Stream. En ny enhet som, enligt Atomos, har utvecklats för att underlätta i produktioner som kräver ett större avstånd mellan de som vill se vad som filmas. Enheten, som har samma femtumsskärm som Ninja V och Ninja V+, kan också skicka en videoström till andra Ninja-enheter, smarta enheter eller webbaserade plattformar samtidigt som den spelar in. Videoströmmarna kan skickas antingen via wifi eller via ethernet. Här finns dock ingen information om när den ska lanseras eller vad den kommer att kosta.