Prylnyhet

Nya blixtsändaren Profoto Connect har inga knappar

Profoto har gett sig på att försöka göra det enklare att fotografera med blixt. Den nya Profoto Connect är det senaste tillskottet på vägen mot förenkling.

Profotos produkter är ofta väldigt enkla att använda, tydliga reglage och simpla menyer. Men det är inte tillräcklgit tycker de, de vill göra det enklare att fotografera med blixt för de som inte vill hålla på med tekniken. Därför har de nu lanserat en sändare de kallar för Profoto Connect.

Connect har inga knappar och består endast av en liten svart puck som du monterar i din blixtsko. Istället för knappar har Connect tre olika lägen som man byter mellan genom att vrida på pucken. De tre lägena är avstängd, auto och manuell.

Genom att slå på autoläget kan du styra alla blixtar som har Profotos AirTTL inbyggt, men de trycker lite extra på att Connect är ett bra tilblehör till deras minsta blixtar, till exempel A1, B10 eller B2. Då behöver du inte göra något alls utan allt blixtsljus kommer att styras automatiskt.

Om du själv vill ta kontroll över ljuset vrider du bara över sändaren i sitt manuella läge. Då låser blixtarna ljuset så som det var för den sista bilden du tog i det automatiska läget. Blxitljuset justeras då antingen direkt på blixten eller genom Profotos app (kompatibel med Iphone 7 eller senare).Connect drivs av ett inbyggt batteri som ger ugnefär 30 timmars driftstid.

Connect kommer för Canon, Nikon, Olympus, Sony och Fujifilm. Det svenska priset för Profoto Connect hamnar på 2995 kronor, vilket är 800 kronor billigare än den vanliga Air remote TTL.