Prylnyhet

Nya Canon 6D Mark II får bildstabilisering och pekskärm

En uppföljare till lillebrorsan i Canons fullformatssegment har länge stått på mångas önskelista, och nu kommer 6D Mark II som uppgraderats på de flesta håll.

Liksom den enklare 200D som också lanseras idag har 6D fåt ny sesnor och en ny processor. Digic 7 kallas processorn och är den senaste från Canon, sensorn har fått en rejäl uppgradering och levererar nu 26,2 megapixlar. Men framför allt har den fått Dual pixel cmos afsom ser till att fokuseringen fungerar som den ska.Mjuka, snabba ochtysta övergånger vid filmning och en effektiv följande fokusering är resultatet, i alla fall om man får tro Canon själva. Men Dual pixel cmoas af har fungerat bra i tidigare modeller och det finns ingen anledning att tro att den inte skulle göra det även här.

Autofokuseringen är mer avancerad och kan till exempel analysera färg. Men den har ävenfått betydligt fler fokuspunkter, 45 stycken varav alla är korsformade. Autofokusen fungerar nu även med objektiv med f/8, då med 27 fokuspunkter. Något som är en glad nyhet för alla som använder till exempel längre telen med tele-converters.

Till skillnad från föregångaren har 6D Mark II även fått en helt ny ljusmätare vilken ger exakta exponeringar.

Isokänsligheten går upp till 40000 i normalfall, men kan sträckas ända upp till 102400 vid behov. Med andra ord har inte maxtaket för ISO höjts sedan föregångaren, men Canon accepterar nu ett högre ISO (nu 40000, tidigare 25600) innan man måste göra en specialinställning och komma upp till taket på 102400. Serietagningen har tagit ett steg upp och kan nu hantera 6,5 bilder per sekund vilekt är ungefär två bilder snabbare än föregångare.

Flexibel pekskärm

6D Mark II är den första fullformatskameran från Canon som har en vridbar skärm. Skärmen har pekfunktion och du kan till exempel styra fokuseringen medan du filmar genom att trycka på skärmen.

Kameran får också inbyggd bildstabilisering. Det är dock inte en fysisk sensorshift, utan en digital bildstabilisering som endast fungerar vid filmning.

Wifi, bluetooth och GPS finns också i kameran för den som vill använda den tekniken. Med hjälp av bluetoothfunktionen kan du slå igång kamerans wifi utan att behöva trycka på kameran. Du kan därför gå igenom bilder, föra över bilder och så vidare utan att plocka fram kameran, så länge den är länkad till din telefon med bluetoot.

Vädertätning finns också under skalet på 6D Mark II, inte i samma klass som på proffshusen 1DX mark II eller 5D Mark IV, men den ska klara regn och damm utan problem.BIlderna lagras på ett SD-kort.

Kameran lanseras i juli och kommer då att kosta cirka 21280 kronor för endast huset, tillsammans med en EF 24-105/3.5-5.6 IS STM kommer priset att hamna på 25330 kronor. Det kommer även ett batterigrepp, BG-E21 som hamnar på 2020 kronor.