programvara

Nya Capture one 21 fokuserar på snabbare redigering

Capture one 21 ska ge ett snabbare arbetsflöde, både vad gäller redigering och organisering. De har även startat ett samarbete med Leica för att göra deras kameror kompatibla, både för tethering och råkonvertering. Capture one har även flera nya och förbättrade verktyg.

Nu kommer den nya versionen av redigeringsprogrammet Capture One, som fått versionsnamnet 21. Det finns många nyheter i den nya versionen, bland annat kan den hantera filer i HEIC-formatet (som är Apples version av HEIF, High Efficiency File Format). Det ska också vara lättare att vara en ny Capture one-användare eftersom det nu finns en förbättrad tipsfunktion och redigeringsknep tillgängliga direkt i programmet. Till exempel kan du genom att hålla muspekaren ovanför ett verktyg få en snabb förklaring av verktyget och även länkar till var du kan lära dig mer.

Det ska också gå snabbare att sortera och organisera bland sina bilder, även import av bilder ska gå snabbare nu.

Över 500 olika kameror är tillgängliga för tethering, det vill säga fotografera kopplad direkt mot en dator. Men Capture One 21 kan också hantera alla dessa kamerors råfiler, de har också samarbetat med Leica och för att kunna hantera deras råfiler och köra kopplat även med dem. Inledningsvis dock bara med Leica SL2 och Leica S3.

Nya verktyg

Capture one har infört något som kallas för Speed edit vilket är en funktion som för att du kan använda vissa specifika knappar för vissa specifika funktioner och genom att bara hålla ner knappen för den funktion du vill ha och sedan skrolla, dra med musen eller använda piltangenterna så kan du göra snabba justeringar. Det går även att använda denna för flera bilder.

Capture one 21 har även fått en Dehaze-funktion. En justering som tar bort svag kontrast på grund av dimma eller dis. Det nya verktyget använder olika algoritmer för att bedöma hur det ska justera kontrast, färgmättnad och flera andra parametrar när den här effekten används.

Det nya Capture one 21 är tillgängligt nu och kostar 299 dollar för en licens, ska du uppgradera från en tidigare version kostar det från 159 dollar och uppåt beroende på version. Det finns även som en prenumerationstjänst och då kostar det 20 dollar i månaden.

Har du Nikon, Sony eller Fujifilm så kostar licensen 129 dollar, uppgradering från 109 dollar och prenumerationstjänsten ligger på 10 dollar i månaden.