Annons

Prylnyhet

Nya Elinchrom ELC 125 och 500 har TTL och HSS

Det har blivit dags för den schweiziska blixttillverkaren Elinchrom att uppdatera sitt mellansegment och det görs med en ny design och flera nya funktioner. Vi har klämt och känt lite på de nya blixtarna.

De två nya blixtarna ersätter den äldre kompaktblixt-serien BRX som bestod av en 250 och en 500-modell. Den nya ELC-serien har dock en 125 och en 500 istället. Anledningen till att man skippat 250-modellen har med omfånget på de nya blixtarna att göra. Båda de nya modellerna kan gå från full styrka (131Ws respektive 522Ws) ner till 7Ws, Behöver du 250Ws väljer du helt enkelt den kraftigare 500-modellen. Det stora omfånget ska göras möjligt med ny teknik som ser till att hålla färgtemperatur och exponering konsekvent genom hela spannet.

Till det yttre har de fått ett modernare utseende och gränsnittet påminner mycket om det som finns på de bärbara batteriblixtarna i ELB-serien och är förhållandevis enkelt att förstå sig på.

Snabbare och enklare

De två stora tekniska tillskotten är HSS och TTL. De nya ELC-blixtarna kan synka upp till 1/8000s vilket gör att du i mångt och mycket kan välja exponering efter behov utan att behöva ta hänsyn till blixten. Brinntiden (t.01) är 1/9430s i actionläget, vilket är något mindre exakt i fråga om färgtemperatur men tillåter snabbare brinntid.

TTL ger dig automatik direkt från kameran och förenklare och snabbar upp arbetsflödet. Både TTL och HSS kräver dock sändaren Transmitter Pro.Uppladdnignstiden är 0,06 - 0,45s för den lilla och 0,06 - 1,1s för den stora.

Båda blixtarna har LED-inställningsljus för den som också vill kunna filma. En annan finess är att du kan få loggan på blixten att lysa i en viss färg beroende på vilken av de fyra grupperna du placerat den i för den trådlösa styrningen. Under den korta tid vi kunde klämma på blixtarna var det lätt att identifiera vilke man ville justera genom att kolla på färgerna på sidan av blixten.

Priserna för dessa hamnar på 6995 kronor för ELC 125 och 9995 kronor för ELC 500. I ett kit med två blixtar, två reflektorer och en väska får du betala 13995 för den mindre ELC 125 och 18250 kronor för de större. VIll du ha ett kit med en av varje kostar det 16875 kronor.