Prylnyhet

Nya Fujifilm X-T200 är uppdaterad på alla fronter

Den nya instegskameran i X-T-serien får uppdateringar på alla fronter, både för stillbild och video. Fujifilm passar även på att lansera det första fasta objektivet i den mer plånboksvänliga serien XC.

Den nya X-T200 får många förbättringar från föregångaren. Sensorn har visserligen fortfarande samma upplösning, det vill säga 24 megapixlar, den har också Bayermönster liksom X-T100 hade. Men en snabbare processor gör att kameran i sig ska bli uppskattningsvis 3,5 gånger snabbare. En annan komponent som bytts ut och leder till mer fart i kameran är att sensorn nu använder koppar istället för aluminium vid ledning av signalen, det gör att utläsningen går snabbare, vilket i sin tur minskar effekten av till exempel rolling shutter. Fujifilm har också ökat ISO-kapaciteten med ett steg uppåt till 256000.

På kamerans baksida finns en ny pekskärm som är en halv tum större än föregångaren (3,5" mot 3"), menyerna är inspirerade av X-A7 och är därmed mer pekskärmsanpassade.

Trots att kameran är 80 gram lättare än sin föregångare har den fått ett rejälare grepp som ska öka komforten vid fotograferande.

Ett lyft för autofokusen torde vara att X-T200 får den senaste ögonigenkännande algoritmerna vilket gör det enklare att fotografera porträtt, men fokusen får också betydligt fler fasdetekterande pixlar att jobba med, 140000 mot 16000 i föregångaren. Det resulterar i att det nu finns 425 fokuspunkter istället för 91, som tidigare.

Seriebildstagningen har ökat från maximala sex bilder per sekund till åtta.

För filmaren

Den som är intresserad av att filma kan nu glädja sig åt att X-T200 får möjlighet att filma 4K i både 24fps och 29,97fps, en klar förbättring mot föregångarens 15fps. Vill man har flera bilder per sekund kan man komma upp i 120 fps om man går ner till 1080.

Priset för huset i paket med ett XC 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZ hamnar priset på 8999 kronor.

Nytt objektiv

Fujifilm lanserar också det första fasta objektivet i den billigare XC-serien. Ett 35mm f/2. Den optiska kosntruktionen ska vara samma som iXF 35mm F2 R WR, men för att hålla nere kostnaderna har Fujifilm plockat bort vädertätningen och bländarringen. Höljet och fattningen är i plast istället för metall. De optiska kvaliteerna bör därför motsvara det omtyckta XF 35mm F2 R WR.

Det här gör att priset hamnar på 2399 kronor istället för det dubbelt så dyraXF 35mm F2 R WR.