Prylnyhet

Nya lättviktstelen för proffs och entusiaster från Sony

Sony kompletterar sin objektivpark med två nya telen. Ett fast 600mm f/4 och en zoom med 200-600mm omfång. Det fasta telet är dessutom exceptionellt lätt.

Zoomen,FE 200-600 F5.6-6.3 G OSS, är tänkt att hamna i entusiastsegmentet med sin något lägre ljusstyrka vilket hjälper till att hålla nere priset. Konstruktionen består av 24 linser placerade i 17 grupper. Fem av dessa linser är så kallade lågspridande ED-linser.

Både zoom och fokusering sker internt vilket gör att objektivet inte växer på längden när man fokuserar eller zoomar. Sony säger också att de har arbetat för att få bort så kallad focus breathing, det vill säga att brännvidden ändras när man fokuserar. Vikten ligger på 2,1 kilo. Objektivet är vädertätat för att klara tuffa tag, samt har bildstabilsering.

Priset kommer att ligga 23500 kronor när det börjar säljas i augusti.

Lång brännvidd – låg vikt

Det fasta proffsteletFE 600 mm f/4 GM OSS har en imponerande låg vikt på 3040 gram. Det här har Sony uppnått genom en konstruktionen där frontlinsen är den enda linsen som sitter långt fram i objektivet. Att övriga linser placeras långt bak i objektivet gör att de är mindre och därmed inte väger lika mycket. Canon använder ett liknande koncept i några av sina teleobjektiv med samma resultat (låg vikt). Canons motsvarande objektiv är dock aningen tyngre vilket gör Sonys till det lättaste 600mm f/4 för fullformatskameror just nu.

Autofokusen i det nya objektivet sköts av två stycken XD-motorer vilka ska fokusera något snabbare än Sonys 400mm f/2,8.

FE 200-600 F5.6-6.3 G OSS kan använda sig av 40,5 mm filter som monteras bak i objektivet. Objektivets bildstabilisering har tre olika lägen, vilka är samma som den nya zoomen. Av dessa är ett läge nyutvecklat för att ge bättre stabilisering för objektiv som rör sig oberäkneligt. Liksom zoomen är även det fasta telet vädertätat, dock än kraftigare tätning än vad som sitter i den billigare zoomen.

Även för detta objektiv är säljstarten augusti och prislappen hamnar på 155000 kronor.