Prylnyhet

Nya Leica Q2 får vädertätning och 4K

Leica uppdaterar sin fullformatskompakt med ny sensor, högre upplösning och vädertätning. Den får även några andra nya funktioner men bibehåller den fickvänliga storleken.

Leica Q2 är uppföljaren på Leicas fullformatskompakt Q som vi testade 2015 när den kom ut. Nu när uppföljaren kommer har den fått ta del av den teknikutveckling som skett sedan dess. Den nya sensorn har fått en upplösning på 47,3 megapixlar och den kan nu leverera film i 4K.

Sökaren har också den uppdaterats, från LCD till en 3,68 miljoner bildpunkters OLED-sökare. Objektivet är fortfarande samma, det vill säga en fast brännvidd på 28mm med en bländare på f/1,7. Det nya är att förutom två beskärningslägen som motsvarar 35 millimeter och 50 millimeter finns nu ytterligare ett som motsvarar 75 mm. Detta tack vare den högre upplösningen som tillåter att bilden skärs ner utan att förlora allt för mycket kvalitet.

Q2 är lika stor som föregångaren Q, men har fått väderskydd som ska vara i samma klass som i systemkameran SL. Det här innebär att kamerna har fått en annan uppbyggnad internt för att få dit alla tätningar. Q2 kan kopplas ihop med en smarta enhet med hjälp av wifi och bluetooth LE. Batteriets kapacitet har utökats och kan nu ta 370 bilder innan det behöver laddas igen.

Det svenska priset hamnar på 52 900 kronor.