Prylnyhet

Nya Mac Pro: för professionell foto- och videoredigering

Med stöd för upp till 28 processorkärnor, möjlighet till 1,5 terabyte i RAM-minne samt plats för fyra grafikkort, vill Apple erbjuda ett nytt kraftpaket för prestandakrävande proffs.

Det har gått runt sex år sedan Apple släppte sin stationära prestandadator Mac Pro, den modell som riktar sig mot professionella användare som behöver mer kraft för sitt arbete, så som video- eller bildredigering.

På klassiskt Apple-vis hade så klart designen en viktig del i den konstruktionen, något som gjorde att många ansåg att Apple prioriterat bort viktiga delar, som möjligheten till uppgradering, samtidigt som modellen led av problem med kylningen.

Nu släpper Apple, i samband med sin årliga utvecklarkonferens WWDC i San José, en uppdatering av Mac Pro. Grundmodellen använder den åttonde generationen Xeon-processorer från Intel med åtta processorkärnor i 4,4 GHz, som släpptes tidigare i år. Dessutom har Apple designat om datorn och placerat tre kraftfulla fläktar på baksidan för att hantera värmeutvecklingen i ett fullstackat system.

Tillsammans med ett AMD Radeon Pro 580X och 32 gigabyte arbetsminne och en SSD-disk på 256 gigabyte kommer "startpaketet" att gå loss på runt 60 000 kronor.

Bättre kylning mot föregångaren.

Bättre uppgraderingsmöjligheter

Men uppgraderingsmöjligheterna är stora. Nya Mac Pro har plats för fyra grafikkort (två MPX-moduler "Mac Pro Expansion module",Infinity Fabric Link) som kan köras tillsammans, support för Radeon Pro Vega II Duo och antagligen även Navi. Moderkortet stödjer upp till 28 processorkärnor, 1,5 terabyte arbetsminne (2933 MHz ECC) över tolv minnesplatser, åtta PCIe-kortplatser, två Thunderbolt 3-portar och två 10 gigabit-nätverkskort.

Nätaggregatet är på 1 400 watt för att klara av alla strömkrävande komponenter. Priset för den maxade datorn uppskattas till nära en halv miljon kronor, ungefär 427 000 kronor med dagens dollarkurs och komponentpris.

För den som arbetar med videoredigering finns även ett tilläggskort kallat "Afterburner", för uppspelning av hela tre 8K-videostömmar i Prores RAW i realtid, eller 12 strömmar 4K-material i Prores RAW i realtid – eller total hantering av sex miljarder pixlar per sekund.

Ny skärm på 32 tum

Samtidigt som nya Mac Pro passar Apple på att släppa en ny bildskärm, Apple Pro Display XDR. Skärmen på 32 tum har upplösningen 6016x3384 pixlar, alltså 6K-upplösning med en PPI på 218.

Ljusstyrkan är på 1 000 nits (maximalt 1 600 nits) samt 10-bitars färghantering, samt färgrymden P3. Skärmen har också stöd för HDR, men har enligt Apple bättre dynamiskt omfång än så, därav namnet "Extreme Dynamic Range", XDR.

Priset för Apple Pro Display XDR med matt nano-bildyta är satt till 5 999 dollar. Med standardglas är priset 4 999 dollar. Extra kostnad på 999 dollar tillkommer om man vill ha monitorstativet.

Mac Pro och Pro Display XDR kommer finnas tillgängliga i höst.