programvara

Nya MacOS Catalina skapar problem för fotografer

Användare av programvaror från Adobe, Wacom och Logitech meddelar nu vilka problem de stött på efter att ha uppdaterat till MacOS 10.15 Catalina. Här kan du läsa om du ska våga uppgradera eller vänta.

Apple har innan släppet av sitt nya operativsystem Mac OS Catalina som släpptes för runt en vecka sedan, kört ut flera olika betaversioner för testare världen över. Trots detta är Apple kända för att göra förändringar i programkoden in i sista sekund inför GM-släppet (en så kallad "Golden Master"-version) som går ut till användarna.

Allmänt brukar man säga att man aldrig bör uppdatera ett operativsystem direkt när en ny version släppts, detta för att kunna hålla koll på de problem som uppstår, och för att undvika att bli stående utan fullt fungerande arbetsdator. Är man ändå sugen på det nya operativsystemet är en idé att installera detta på en annan partition eller en helt annan dator.

Fungerar ej med 32-bitarsprogram

Denna gång med MacOS Catalina 10.15 som släppts, är det relativt stora förändringar i programkoden. Bland annat fimpas stödet för 32-bitarsprogram helt, vilket gör det i princip omöjligt att använda program som inte arbetar i 64 bitar. Detta gäller främst äldre program som inte uppdaterats på ett tag.

Däremot har rapporter även kommit in kring problem med programvara även för 64-bitarsprogram, där en stor del av problematiken berör ändringarna i tillgång till systemets resurser. Redan nu har också Apple börjat arbeta på en uppdatering till Catalina, version 10.15.1, som ska lösa en del nya buggar som introducerades med Catalina, tillsammans med säkerhetsproblem samt ytterligare förändringar i programmet Bilder. Uppdateringen ska även ge stöd för det externa grafikkortet AMD Navi RDNA.

Här kan du hitta några problem förknippade med MacOS Catalina:

Adobe Photoshop

Photoshop 20.0.6 och senare fungerar med Mac OS Catalina, men har flera funktionsproblem. Adobe själva rekommenderar därför att du bör vänta med att uppdatera till Catalina tills problemen har lösts. Version 19.x och tidigare, Adobe CS6, är inkompatiblea med Catalina. Bland meddelade buggar finns:

 • Fel namngivning för filändelse och filformat när man "sparar som".
 • Filnamnet får inte tillägget "kopia" när man sparar som en kopia.
 • Vissa plugins hittas inte eller kan inte köras då filrättigheterna ändrats.
 • 32-bitars plugins går ej att köra på Catalina.
 • Att rendera en video går att starta, men slutförs ej.
 • Droplets har slutat fungera.
 • Apples färgpipett skapar programkrasch.
 • ExtendScript Toolkit går ej köra (32-bitarsprogram).
 • Lens Profile Creator går ej att köra (32-bitarsprogram).

Adobe Lightroom Classic

Lightroom Classic 8.4.1 fungerar med MacOS Catalina,men har flera funktionsproblem. Adobe själva rekommenderar därför att du bör vänta med att uppdatera till Catalina tills problemen har lösts.Äldre versioner använder 32-bitarskod vilket gör att de inte kan installeras eller köras på Catalina.

Två identifierade problem är att kamerauppkoppling med kabel (tethering) inte fungerar fullt ut med Nikonkameror i Lightroom. Programmet hittar inte kameran när den slås på efter att man startat "tethered capturing".

Lens Profile Creator går ej att köra genom Lightroom då detta är ett 32-bitarsprogram.

Wacom

På sin hemsida meddelar Wacom att de redan i betaversion 5 av Catalina tillgängliggjorde drivrutiner med sin drivrutinsversion 6.3.36. Däremot rekoomenderar de att man väntar med uppgradering till Catalina tills dess att de själva hunnit gå igenom stödet.

Vi har även fått in rapporter om Wacom-ritplattor som slutat fungera i samband med Catalina, vilket innebär att det finns en risk för att ritplattor slutar fungera i samband med uppgraderingen.

Logitech

Rapporter om problem efter uppdateringen kommer även från kreatörer över hela världen som använder Logitech-produkter. Bland annat har trödlösa möss och tangentbord slutat fungera helt. Blåtandsuppkopplade produkter som MX Master och Logitech Craft fungerar inte, vilket är kopplat till rättigheter i systemet.

Vissa produkter kan börja fungera om man följer en guide och uppdaterar firmware i mus, tangentbord och blåtandstransceiver, men Logitech själva arbetar just nu på en lösning i form av nya drivrutiner för MacOS Catalina.

SpectraView Profiler

NEC SpectraView Profiler för att profilera och kalibrera bildskärmar är 32-bitarsprogram och fungerar inte på MacOS Catalina. NEC rekommenderar att man inte uppdaterar operativsystemet till Catalina.

Datacolor Spyder X/5/4

Företaget Datacolor som har programvara för skärmkalibrering med sina Spyder-produkter meddelar också att det finns vissa problem med deras program.

 • SpyderX-programmet ska enligt Datacolor fungera på Catalina.
 • Spyder5 behöver en uppdatering som är planerad till mitten av oktober.
 • SpyderPrint behöver en uppdatering planerad till mitten av november.
 • SpyderCheckr har redan uppdaterats för att fungera med Catalina.
 • Spyder4 fungerar inte under Catalina och kommer inte få stöd för operativsystemet. Datacolor föreslår att man uppgraderar till nya SpyderX.

Har du stött på några problem efter att ha uppdaterat till Mac OS Catalina, eller har det gått helt felfritt? Berätta och kommentera för oss och andra om dina eventuella erfarenheter.