Annons

Prylnyhet

Nya Nikon Z30 – kompakt vloggkamera

Nu lanserar Nikon en kamera för den som vill ta steget från en mobilkamera till en kamera med större kreativa möjligheter och som gör det enkelt att fota och filma till sociala medier.

Ännu så länge har Nikon lanserat två kameror i sitt aps-c-sortiment för Z-systemet. Men nu kommer den tredje. Förutom den retrodesignade Z fc och den mer traditionellt utformade Z50 kommer nu Z30. Z30 är inriktad mot de som arbetar med sociala medier. Den är kompakt och lätt att använda. Sensorn är samma som i de två tidigare modellerna, det vill säga en bakbelyst cmos-sensor med en upplösning på 20,9 megapixlar.

Till skillnad från Z50 så saknar Z30 en sökare och den som fotograferar eller filmar får förlita sig till den displayen på baksidan. Den går också att vika fram och rotera så att det blir enkelt att filma eller fotografera sig själv. Eftersom målsättningen är att locka de som är ute efter en kamera som ersätter mobilen för att skapa material för sociala medier är det sannolikt eller bra designdrag. Kameran ska också ha en hel del automatik som förenklar filmande och fotograferande för att det ska vara lätt att skapa material som kan föras över direkt till mobiltelefonen och sedan läggas ut.

På videosidan kan kameran prestera 4K 30fps, vill du ha slowmotionmaterial är det 1080 i 120fps som gäller. I vanlig 1080/25fps kan kameran spela in 125 minuter video vid 25°, väljer du det mer högupplösta 4K får du ihop 35 minuter. Nikon trycker också på att Z30 har en bra inbyggd mikrofon för att kunna spela in bra ljud direkt utan några tillbehör.

Att nämna att autofokusen har ögonigenkänning känns nästan överflödigt, men den kan även identifiera djur. Seriebildstagningen går upp till elva bilder per sekund. Kameran är också förberedd för att kunna användas med många tredjepartstillbehör eller Nikons egna vloggtillbehör.

Priset för Z30 ligger på 8490 kronor för bara huset. Vill du ha med ett kitobjektiv (16-50mm f/3,5-6,3 VR) hamnar priset på 10190 kronor. I kit med standardobjektivet och ett 50-250mm f/4,5-6,3 VR blir det 12990 kronor och om du vill ha stadnardobjektiv och ett vlogg-kit får du tömma plånboken på 10590 kronor. Säljstarten är den 14 juli.