Prylnyhet

Nya Sony A7R III blir snabbare och får mer kraft

Med nytt batteri, ny processor och delvis ny hårdvara blir Sony A7R III både snabbare vad gäller seriebildstagning, men får också effektivare fokusering och trots detta får den bättre batteriprestanda.

Läs även om Sonys nya objektiv: "Lätt och vädertätad - nya Sony FE 24-105mm F4 G OSS".

är samma som i

det vill säga en bakbelyst 42,4 megapixels fullformatssensor. Bildkvaliteten ur föregångaren A7R II var det inget fel på så sannolikt kommer den inte att vara sämre i ersättaren A7R III. Däremot har Sony bytt ut en del av hårdvaran mot den som även sitter i

, bland annat processorn, vilket gör att kameran får en bättre följande autofokus och högre seriebildstagning. Den nya processorn sägs vara 1,8 gånger snabbare än den gamla.

Sensorn i nya A7R IIIföregångaren,A9
Både USB-C och PC-kontakt har tillkommit.

Nu kan kameran pressa upp seriebildstagningen till tio bilder per sekund med följande fokusering,vilket är dubbelt så mycket som föregångaren. I live-view-läget går hastigheten ner till åtta bilder per sekund. Bufferten rymmer 87 komprimerade råfiler (28 komprimerade) innan den börjar tappa tempo. En annan nyhet som hjälper till med seriebildstagningen är en ny slutarmekanism som blir snabbare men även ska resultera i mindre vibrationer för bättre bildkvalitet. Sökaren ska klara yrkesfotografers krav säger Sony, men specificerar inte närmare vad som menas.

På det stora hela är det samma skal som tidigare, men Sony har petat in en joystick för att justera fokuspunkten. Det har även tillkommit en AF-on-knapp och sökaren har bytts mot den mer högupplösta varianten som även sitter i A9.

En annan sak som kommit från A9 är det mer kraftfulla batteriet, A7R III klarar nu upp till 650 bilder per laddning. Just batteriåtgången är något tidigare A7-kameror fått kritik för ibland.

A7R III får även förmågan att känna av flimrande ljuskällor som lysrör eller liknande och kan då välja att exponera bilden när ljuset är som starkast.

En annan ny funktion liknar den som finns i Pentax senaste modeller, Pixel shift. Det vill säga att kamerna använder sig av bildstabiliseringen i sensorn och tar fyra bilder mellan vilka sensorn flyttar sig något. På så sätt får varje pixel full färginformation och man kan minimera några av nackdelarna med Bayermönstret i sensorn. Sonys funktion har dock två nackdelar, dels tar det upp till två sekunder mellan varje bild och bilderna måste läggas samman i extern mjukvara efteråt. Det skapas alltså inte en ny bild av de fyra i kameran, vilket görs i Pentax.

Bildstabiliseringen har förbättrats och ska nu kunna hantera 5,5 stegs längre slutartider, till skillnad från 4,5 steg i föregångaren.

Video

Att filma med A7R III går så klart bra. Den kan spela in 4K med hela sensorns bredd, men Sony menar att bäst resultat får man om man väljer att filma i ett läge där man bara använder en mindre del av sensorn (ett format som kallas Super 35). Då används en yta med5176 x 2924 pixlar som sedan sparas ner till 3840 x 2160. Videokvaliteten ska även den ha blivit bättre enligt Sony, både när man filmar med hela sensorns bredd och med Super 35, men kvalitetsskillnaden mellan de två formaten finns kvar.

Säljstart är i november och priset hamnar på 35000 kronor.