Prylnyhet

Nya Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II är lättast i klassen

Sony har uppdaterat sin telezoom till generation två och det har hänt en hel del, framförallt ska vikten ha kapats med nästan 30 procent.

Den nya telezoomen, FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II, som Sony lanserat har förbättrats på många punkter enligt dem själva. En av de mest märkbara är sannolikt att de lyckats kapa 29 procent av vikten i jämförelse med den föregående modellen. Sony säger själva i sitt pressmaterial att det är det lättaste objektivet på marknaden i sin klass. Det låter inte osannolikt eftersom det är, med sina 1045 gram, 25 gram lättare än Canons 70-200 f/2,8 för sin RF-bajonett.

Vikten ska ha kapats bland annat genom att de nu använder fyra linjära fokusmotorer som är mindre och lättare än de motorer som användes tidigare.

Autofokusen ska vara väldigt snabb, upp till fyra gånger snabbare än föregångaren. Enligt Sony ska objektivet kunna följa med och kontinuerligt fokusera i serietagningshastigheter upp till 30 bilder per sekund, som till exempel Sonys A1 kan leverera. Fokushastigheten ska vara hög även när man använder telekonverterare.

Konstruktionsmässigt har Sony som sagt lyckats banta ner vikten ordentligt men man har också planerat balansera hos objektivet så att den ska ligga rakt över stativfoten. Detta dels för att göra det enkelt att hantera objektivet på ett stativ, men också för att det inte ska bli framtungt vid fotografering. Det här var något som Canon diskuterade när de lanserade sitt EF 400mm f/2,8 L IS III USM där de lyckats placera viktcentrat närmare kameran för en lättare hantering.

Likt många objektiv i den här klassen som är byggda för professionella fotografer har det tre fokusknappar som kan programmeras efter användarens önskemål, det finns även en fokusbegränsare som gör att objektivet bara jobbar inom ett visst fokusavstånd vilket gör att den arbetar snabbare. Du kan även välja att justera bländaren direkt på objektivet, men också att låsa bländarringen och bara justera från kameran. För den som arbetar med rörlig bild kan det vara en glädjande nyhet att det går att ta bort klicklägena i bländarringens rörelser.

Den nya optiska konstruktionen ska förbättra skärpan märkbart i det nya objektivet jämfört med föregångaren. Även så kallad focus breathing ska vara väl kontrollerad.

Säljstarten är satt till slutet av November och priset hamnar på 32000 kronor.