Prylnyhet

Nya Tamron 100-400mm F/5-6.3 Di VC USD – lättviktare för fullformat

Tamron har flera zoomobjektiv bakom sig och nu lanserar men ett helt nytt 100-400 för fullformat. Ett objektiv som bara väger dryga kilot.

Tamron har en historia av sig att göra objektiv som blir populära alternativ till kameratillverkarnas egna varianter, ofta till ett lägre pris. Nu lanserar de en ny modell med den omtyckta brännvidden 100-400 millimeter. Den blir ett komplement till deras tidigare 70-200mm f/2,8 och 150-600mm f/5-6,3. Enligt Tamron ska den endast väga 1115g vilket är ungefär hälften av den mer långzoomande 150-600. Om man ska lite på Tamrons uppgifter innebär det att det är ett av de lättare objektiven i sin klass.

Att ljusstyrkan inte är så hög är så klart ett sätt att hålla nere vikten. Objektivkroppen är dessutom konstruerad av en blandning av magnesiumlegering och komposit vilket håller nere vikten. Det har också en något simplare version av vädertätdning vilket gör att den inte är fullt lika robust som några av sina mer tätade modellsyskon i Tamronfamiljen.

Objektivet tecknar som sagt ut fullformat men använt på en APS-C-kamera ger det motsvarande bildvinkel som 150-600mm och tycker man inte att brännvidden räcker till på sin fullformatskamera kan objektivet kombineras med Tamrons telekonverter på 1,4x vilket ger en brännvidd som motsvarar 140-560 millimeter.

Objektivet får även bildstabilisering och liksom de senaste objektiven från Tamron så har även 100-400 dubbla mikroprocessorer för att se till att autofokus och bildstabilisering arbetar så snabbt som möjligt. Frontlinsen är behandlad för att vara så lätt som möjligt att göra ren samt en beläggning för att minska reflexer och öka färgmättnad och kontraster. Det är också kompatibelt med Tamrons Tap-in console för att justera fokusering och uppdatera mjukvaran via en dator.

Exakt vad objektivet kommer att kosta och när det kommer att börja levereras vet vi ännu inte.